Kitörni a csendből

Rostás Ottó rendőr zászlóst hátrányos helyzete és nehéz gyermekkora tanította meg, hogy küzdjön az álmaiért

Kapcsolódó cikkek

Nagy a zsivaj a fővárosi Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakközépiskola előadótermében. Negyven diák vár Oláh Gergő, a közismert tehetségkutató műsor egykori győztesének érkezésére. Ő az arca az Európai Roma Rendvédelmi

Bajtársi Egyesület és az Országos Rendőr-főkapitányság hátrányos helyzetű fiatalok számára indított kampányának. – Azért Gergőre esett a választásunk, mert hiteles példaként állíthatjuk a roma fiatalok elé: a fizikai munkát végző családos férfi komoly erőfeszítés és szorgalom révén az ország ismert és elismert énekese lett – mondja Rostás Ottó, a kampány munkatársa. – Gergő egyfajta híd az általunk megfogalmazott célok és a hátrányos helyzetű diákok között.

A 2014 augusztusában indult népszerűsítő akcióban roma származású rendőrök vesznek részt. Feladatuk, hogy városról városra járva, pályázatokkal bátorítsák a diákokat tanulmányaik befejezésére és a rendőri vagy más rendvédelmi, katasztrófavédelmi, tűzoltó, adó- vagy vámszakmai pálya választására.

– A fiatalok az előadásokon bepillantást kaphatnak a rendőrség munkájába, részletesen tájékoztatjuk őket a rendőrré válás törvényi feltételeiről, a szervezet ösztöndíjairól. De még fontosabb, hogy őszintén mesélünk nekik a saját életünkről. Ezzel is biztatni szeretnénk őket, hogy tanuljanak és találjanak maguknak értelmes célokat, amelyekért érdemes küzdeniük.

Amikor Rostás Ottó kezébe kerül a mikrofon, elcsendesedik a terem. A zászlós többszörösen is hátrányos helyzetűnek vallja magát: nemcsak romasága, hanem hányatott gyermekkora miatt is. Ikertestvérével együtt nevelőintézetben nőttek fel, de nem a szegénység miatt.

– A szüleink régiségkereskedők voltak, és a nyolcvanas években olyan jól futott a szekerük, hogy még bejárónőjük is volt – emlékezik vissza. – Az óvodában figyeltek fel arra, hogy még sincs minden rendben. Végül állami gondozásba kerültünk a bántalmazások miatt.

A testvérpár először két Balaton-parti intézetben lakott, később a Budakeszi úti Vasvári Pál Gyermekotthonba kerültek. Ottót itt érte élete egyik legmeghatározóbb élménye.

A példámmal biztatni, a szavaimmal lelkesíteni szeretném a nehéz sorsú fiatalokat

– Rajongtam a zsarus filmekért, Lindáért, Kántorért – meséli lelkesen, a közönség pedig felmorajlik. Azonnal a csapat négylábú rendőr tagjára, a Mazlai József névre keresztelt yorkshire terrierre szegeződik minden tekintet. Pisszegnek, csettintgetnek az ölebnek, aki valójában igen sikeres kábítószer-kereső kutya. Majd Ottó folytatja. – Egyik délután begördült az udvarra egy rendőrautó. A régi Zsiguli egyenruhás vezetője jó fej volt, bekapcsolta a villogót és a szirénát. Abban a pillanatban eldőlt a sorsom: elhatároztam,  én is rendőr leszek.

Tanult, s bár részt vett néhány csibészségben, sosem tévesztette szem elől az álmát. Olykor bemásztak elhagyatott házak udvarára, de amikor a haverok azt találták ki, hogy heccből törjenek be ablakokat, nemet mondott. – Nem akartam, hogy folt essen a becsületemen. Kicsi korom óta hittem abban, hogy sem alkoholista, sem hajléktalan nem leszek, és tudatosan raktam össze a sorsom építőköveit.

A fiatal rendőrt több nevelő is kedvelte, biztatta, nyüstölte, hogy ne kallódjon el – például az általános iskolai osztályfőnöke. A Vörösmarty Gimnázium esti tagozatán megbukott matekból, de szorgalmának és tanárnője támogatásának köszönhetően letette a pótvizsgát.

– Ha akkor nem megyek át, abbahagyom a sulit. De kitartóan folytattam, korrepetálásra jártam, reggelente még a villamoson is tanultam. Év végén kiemeltek, hogy én fejlődtem a legtöbbet az évfolyamon.

Ottó közrendvédelmi járőrként kezdte a pályáját, tíz éve foglalkozik bűnmegelőzéssel. A dohányzás, alkohol, drog és AIDS elleni DADA-program keretében járja az óvodákat, iskolákat, a roma rendvédelmi integrációs program oszlopos tagja. Élete példa arra, hogy állami gondozottaknak, illetve roma származásúaknak is van esélyük a kitörésre.

– Esténként hálát adok az égnek, hogy van hol laknom, tele van a hasam, és tiszta, vasalt ágyneműben bújhatok a kedvesem mellé. Élhetnék dobozokban is, ahogy sok sorstársam. Munka, célok, jelen és jövő nélkül. Mindenki jó valamiben, csak meg kell keresnie és ki kell hoznia magából. Én megtaláltam a hivatásomat. A Vasvári, ahol 11-től 14 éves koromig laktam, a legendás gyermekmentő, Sztehlo Gábor által alapított híres Gaudiopolis utódja volt. Égtem a szereplési vágytól, így beválogattak a faji üldöztetés elől bújtatott és a háború során árván maradt fiúk otthonáról szóló tévéfilmbe, amit újabb gyerekszerepek követtek. Sokszor vágták a fejemhez, hogy nem viszem semmire, mert állami gondozott vagyok. Én a példámmal biztatni, lelkesíteni szeretném a nehéz sorsú fiatalokat. Az előéletem alapján könnyen szót tudok érteni velük.

Jó látni, milyen hatást vált ki a kampánycsapat a diákokból. Vannak, aki még hosszasan beszélgetnének a tagokkal, mások kezet fognak velük vagy meg is ölelik őket. Itt az esemény Oláh Gergő dalaival és egy fergeteges közös bulival ér véget: akad, aki saját szerzeményét adja elő virtuóz gitárkísérettel, egy fiatal pár nagyecsedi cigánytáncot rop.

– A csillogó tekinteteknél nincs szebb vagy több – erősíti meg Makula György rendőr alezredes, az egyesület elnöke. – A legtöbb helyen örömmel fogadnak minket, különösen az ország szegény, elmaradott térségeiben hálásak a fiatalok.

Az egyesület nemcsak karrierlehetőséget kínál, de az előítéletek csökkentéséért is harcol azzal, hogy megmutatja: roma származásúak is sokat tesznek az ország rendjéért. Tagjai nemcsak maguk közé szólítják a diákokat, hanem felhívják a figyelmüket, hogy évről évre egyre több cigány származású fiú és lány csatlakozik az állományhoz.

– Őket nem kíséri akkora érdeklődés és reflektorfény, mint Oláh Gergőt. Hétköznapi hősök, akik nap mint nap aktívan hozzájárulnak a közbiztonság fenntartásához. Semmiben sem különböznek tőlük. Ők is nehéz körülmények közül jöttek, majdnem elkallódtak, de mertek álmaik nyomába eredni. Hús-vér emberek, akikre felnézhet és a történeteikből erőt meríthet a felnövekvő roma generáció.

Vote it up
192
Tetszett?Szavazzon rá!