Klasszikus bagett

El tud képzelni jobb reggelit a frissen gőzölgő bagettnél? Ugye!

Hasonló receptek

Hozzávalók 3 darabhoz
1 kiskanál porélesztő 65 dkg liszt 1-2 kiskanál só olaj

Elkészítés
1.
Az élesztő egynegyedét 1 dl hideg vízzel és 15 dkg liszttel lágy masszává keverjük, és letakarva szobahőmérsékleten 1 éjszakán át állni hagyjuk. (Ha a felszínén nem képződnek buborékok, akkor cseréljük ki az élesztőnket!)

2. A maradék élesztőt elkeverjük 2,5 dl kézmeleg vízzel, a maradék liszttel és a sóval, majd kézzel vagy dagasztógéppel összedolgozzuk a már megkelt indítótésztával.

3. A tésztát egy kiolajozott edénybe tesszük, letakarva melegebb helyen 2 órán át kelesztjük, majd az edényből kivéve enyhén átnyomkodjuk, és az edénybe visszatéve további 2 órán át kelesztjük.

4. Ezután a tésztát beolajozott felületen 3 egyenlő részre osztjuk, ovális cipókat formázunk belőle, majd műanyag fóliával letakarva 15 percig állni hagyjuk.

5. A cipókat hosszúkásra nyújtjuk, a hosszabbik szélük mentén félbehajtjuk, és a széleket összenyomkodjuk. Ezután a tésztát enyhén ellapítjuk, majd a műveletet még egyszer megismételjük.

6. A tésztahengereket az összecsippentett szélükkel lefelé bagett alakúra nyújtjuk, majd bagettsütőformába vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és műanyag fóliával lefedve 1,5 órán át kelesztjük.

7. A sütőt előmelegítjük 230 °C-ra. A kenyerek tetején 3 ferde vágást ejtünk, forró vízzel bespricceljük őket, majd kb. 25 perc alatt készre sütjük. Fogyasztás előtt egy rácsra helyezzük hűlni. (Ha még ropogósabb bagettet szeretnénk, a sütő kikapcsolása után 5 cm-re kinyitjuk az ajtaját, és a bagetteket hagyjuk a sütőben kihűlni.)

Vote it up
453
Tetszett?Szavazzon rá!