Kockázatos világlátás

Mindenkiben él a vágy, hogy világot lásson. Azonban fontosak az óvintézkedések, például a védőoltások

Bármelyik világjáró megmondhatja: bolygónk nemcsak érdekes emberekkel és helyekkel van tele, de veszélyes kórokozókkal is. A fertőző betegségekkel szembeni védelem egy életen át tartó feladat, főleg, ha szeret utazgatni.

Az Egészségügyi Világszervezet minden utazónak azt javasolja, hogy oltassa be magát kanyaró, rózsahimlő, mumpsz, diftéria, tetanusz, szamárköhögés és járványos gyermekbénulás ellen. Ezeket az oltásokat a fejlett országok legtöbbjében amúgy is beadják, de az utazás jó lehetőség annak ellenőrzésére, hogy gyermekkorában megkapta-e őket.

További oltások is ajánlatosak lehetnek az évszaktól, az úti céltól, az életkortól, az egészségi állapottól és a tervezett tevékenységektől függően. Mivel ennyire sok tényezőt kell figyelembe venni, célszerű felkeresnie az orvosát vagy egy erre szakosodott rendelőt, lehetőleg legalább 4-6 héttel az indulás előtt (egymás után több oltásra is szüksége lehet, vagy idő kellhet a védettség kialakulásához).

A last minute utazások sem adhatnak okot a tanácsadás elmulasztására: a szakember tájékoztathatja a lehetséges veszélyekről és azok elkerülésének módjáról (például hogy használjon szúnyogriasztót vagy kerülje a csapvizet). Egyes védőoltások pedig azonnal kifejtik a hatásukat.

– Ha például közvetlenül indulás előtt kap hepatitis A vírus elleni oltást, az a legtöbb esetben még akkor is meg fogja előzni a betegséget, ha a célországba érkezve azonnal érintkezésbe kerül a kórokozóval – mondja dr. Phyllis Kozarsky, az amerikai Járványügyi és Betegség-megelőzési Központ utazás-egészségügyi részlegének a tanácsadója.

A világ nagy részén, például Délkelet-Ázsiában, Afrikában, a karibi térségben és Latin-Amerikában is jelen lévő gyakori betegség a hastífusz. A hasmenés és a bőrkiütés mellett az érintettek 5 százalékánál veszélyes bélvérzések is kialakulnak. A megelőzés érdekében az orvos oltás beadását vagy tabletta szedését javasolhatja, ha fennáll a lehetősége, hogy kétes minőségű ételekkel vagy ivóvízzel kerül érintkezésbe. De a tífusz elleni oltások nem adnak teljes védettséget – a kockázatot mintegy 50 százalékkal csökkentik, ezért fontos odafigyelnie arra, mit eszik vagy iszik.

Vote it up
185
Tetszett?Szavazzon rá!