Konyhai tisztítási trükkök

Ötletes fogások, amelyekkel rengeteg időt megspórolhat a szennyeződések eltávolításakor

Mikrohullámú sütő
A leggyorsabb megoldás, ha 3-5 percig melegít benne egy maréknyi nedves törlőpapírt. A melegnek köszönhetően a papírból felszabaduló gőz fellazítja a szennyeződéseket, amelyeket már könnyű lesz letörölni a törlőpapírokkal, miután a kihűltek. Szagtalanításhoz pedig tegyen a mikróba citromos vizet (2 deci víz, 1 deci citrom), melegítse 3-5 percig, majd ne vegye ki rögtön, ha lejárt, hanem hagyja állni még további 5-10 percig.

Turmixgép
Igazán egyszerű a megoldás: használat után azonnal öntsön bele vizet és kevés mosogatószert, majd 20 másodpercre kapcsolja vissza. Ezután már csak el kell öblögetni, és készen is van.

Kávéfőző
A kávékiöntő könnyen homályos lesz, barna foltok jelennek meg rajta – főleg ha hosszabb időre benne marad a kávé. A leggyorsabb megoldáshoz jégre, sóra és citromra lesz szüksége. Töltse meg az edényt negyedéig jéggel, facsarjon bele egy fél citromot és adjon még hozzá 2 evőkanál sót. Két perc kavargatás után a szennyeződésnek könnyen le kell jönnie, csak öblögesse ki.

Öntöttvas serpenyő
Köztudott, hogy öntöttvas serpenyőt nem szabad folyékony szappannal tisztítani, ahogy a súroló használata sem javasolt, ha meg akarja őrizni felülete ragadásmentességét. Hogy miként lehet akkor tisztítani? Használjon sót! Ha a víz és egy puha törlőkendő nem elég a piszok eltüntetéséhez, szórja meg néhány evőkanál sóval, majd papírtörlővel dörzsölve tisztítsa meg, mielőtt leöblögetné. Az olajréteget helyreállíthatja, ha ezután kikeni egy cseppnyi főzőolajjal.

Kávédaráló
Ha nem kizárólag kávéőrlésre használja, az illatok utólagos eltüntetésére daráljon le egy marék főzetlen rizst. Persze száraz fűszereket, például fahéjrudat vagy szárított bazsalikomot még így sem ajánlott őrölni vele, mert az általuk hátrahagyott illatot szinte lehetetlenség utólag eltüntetni.

Sajtreszelő
Kenőecsettel könnyen eltünteti a maradékot még a legeldugottabb helyről is. Használja a reszelő mindkét oldalán!

Kávéscsészék
A csészékről és az alátétekről sós ecettel tudja ledörzsölni az elkerülhetetlen kávéfoltokat.
 

Önnek vannak hasonló tippjei? Ossza meg másokkal hozzászólásként!

Vote it up
449
Tetszett?Szavazzon rá!