Koreai káposztasaláta

Ha fényképezik őket, a koreaiak nem azt mondják: csíz, hanem azt, hogy kimcsi. Van okuk a mosolyra: ez egy csodatévő étel

Hasonló receptek

A tipikus koreai étkezés során minden fogást egyszerre, egy asztalon szolgálnak fel. Ami nálunk a köret, az náluk a főétel, vagyis leggyakrabban rizs, kása vagy tészta. A főételt pedig apró fogások egész sora egészíti ki: járhat hozzá leves, ragu, húsos vagy halas egytál, főtt és sült zöldség, párolt, grillezett, nyers vagy szárított hal- és húsfélék, savanyított és friss zöldség, valamint saláta. Ráadásul az apró fogásokhoz számos szósz is tartozik.

Ebből az ízkavalkádból most a kimchit (ha úgy tetszik: kimcsi), a legnépszerűbb koreai savanyúságot választottuk ki. Sokféleképpen készíthetik, de az biztos, hogy több száz verziója közül egy mindenképp van a vacsoraasztalon.

Érdemes megkóstolni, már csak azért is, mert a Health.com weboldal a világ legegészségesebb ételei között tartja számon, ugyanis tele van A-, B- és C-vitaminnal, gazdag rostokban, legnagyobb előnye mégis az, hogy sok benne az emésztést segítő, sőt rákellenes hatású laktobacilus.

Hozzávalók 4 személyre
1 fej kínai kel 15 dkg só

Az öntethez: 3 evőkanál fokhagymaeszencia 1 dl vöröshagyma-eszencia 1 kiskanál apróra vágott gyömbér 2 evőkanál cukor 3 evőkanál pirospaprika 3 evőkanál nagy szemű só 3 szál újhagyma

Elkészítés
1. A káposztát kisebb darabokra vágjuk, besózzuk és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Jól átforgatjuk, 3 órán át állni hagyjuk, majd lecsepegtetjük.

2. Az öntet hozzávalóit alaposan összekeverjük, az apróra vágott újhagymát a legvégén adjuk hozzá, 10 percig állni hagyjuk, majd hozzákeverjük a káposztához.

3. (Fokhagyma-, ill. hagymaeszenciát úgy készíthetünk, hogy a megtisztított fokhagymagerezdeket, ill. az apróra vágott vöröshagymát botmixerrel pürésítjük, majd egy szűrőn alaposan átnyomkodjuk, és az öntethez az így keletkezett folyadékot használjuk fel.)

Vote it up
266
Tetszett?Szavazzon rá!