Koszorúér-szűkület: új kezelés

Új, több előnyös tulajdonsággal rendelkező sztentet alkalmaznak a szívrohamot kiváltó betegség kezelésére

Az infarktust előidéző koszorúér-szűkületek kezelése során szívkatéterezéssel egy speciális hálót (sztentet) ültetnek be. A sztent az ér nyitva tartásával helyreállítja a véráramot. Évente 18 ezer ilyen beavatkozást végeznek az országban.

A háló hagyományosan fémből van. A fém azonban megváltoztatja az erek rugalmasságát, esetleg fokozhat bizonyos gyulladásos folyamatokat, ami a sztent beszűkülésének kockázatával is járhat.

Egy új eljárás, a mintegy két év alatt felszívódó anyagból készült sztent esetében az ér megőrzi rugalmasságát. A felszívódó sztent sejtosztódást gátló anyagot is kibocsát, ami megakadályozza az ér visszaszűkülését.

– A felszívódó sztentekkel történő koszorúér-tágítás új távlatokat jelent – mondja Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója, aki Magyarországon elsőként alkalmazza az új eljárást. – A felszívódó sztentnek köszönhetően a betegnek rövidebb ideig kell vérlemezke-gátló gyógyszert szednie, és nagyobb a természetes érfunkció helyreállásának esélye is.

Vote it up
258
Tetszett?Szavazzon rá!