Krémes céklás rizottó

Aki eddig netán nem lelkesedett különösebben a cékláért, az most meg fog térni

Hozzávalók
50 dkg cékla 2 evőkanál olívaolaj 2 evőkanál vaj 1 fej vöröshagyma 1 gerezd zúzott fokhagyma 25 dkg rizs 1,5 dl száraz fehérbor 7 dl zöldségalaplé 1,5 evőkanál reszelt parmezán 4 evőkanál tejföl 0,5 csokor frissen aprított kapor

Elkészítés
1.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A meghámozott és cikkekre vágott céklát egy sütőpapírral kibélelt hőálló edénybe tesszük, meglocsoljuk 1 evőkanál olajjal, majd a sütőben puhára sütjük (kb. 1 óra).

2. A maradék olajat egy evőkanál vajjal felhevítjük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a fokhagymát, és 4-5 percig pároljuk.

3. Hozzákeverjük a rizst (úgy, hogy az olajos vaj a rizsszemek felületét teljesen bevonja), majd hozzáöntjük a fehérbort, és 5 percig forraljuk.

4. Alaposan átkeverjük, majd felöntjük annyi alaplével, amennyi ellepi. Amikor az alaplé elforrt, újra felöntjük vele a rizst, és ezt addig ismételjük, amíg a rizs puhára nem fő.

5. A cékla egynegyedét botmixerrel pépesítjük, a többit apró kockára vágjuk, majd a parmezánnal együtt hozzákeverjük a rizshez. Amíg forró, hozzákeverjük a maradék vajat, majd tejföllel és kaporral díszítve tálaljuk.

Vote it up
102
Tetszett?Szavazzon rá!