Kullancs kisokos

Idén is fenyegeti a veszély, hogy elkapja a Lyme-kórt! Védje magát és családját az alábbi egyszerű kullancsellenes módszerekkel

Idén is számíthat a kullancsok népes társaságára
Idén tavasztól is nagymértékben elszaporodtak a különféle fajokhoz tartozó kullancsok, melyek többek között a Lyme-kórt is terjesztik. Ez a bakteriális fertőzés krónikus fáradtságot, ízületi fájdalmat és egyéb problémákat okozhat, ha nem kezelik idejében.

Kisebb, mint gondolná
A kullancs a fényképeken meglehetősen nagynak és erősnek tűnik, ám a valóságban nagyon nehéz észrevenni, különösen, amikor még kifejletlen. A kullancs négy fejlődési szakaszon megy át: pete, lárva, nimfa és kifejlett állat. A lárvák körülbelül akkorák, mint ez a pont a mondat végén. A nimfák mákszemnyiek, a felnőttek pedig nagyjából szezámmag méretűek, vagyis egészen aprócskák.

Számolja csak meg a lábait: igen, nyolc
Ha netán észrevesz egy kullancsot magán vagy a házi kedvencen, fontos, hogy tudja, hogyan is néz ki pontosan. A kullancsok rendszertanilag a pókokkal tartoznak egy osztályba, ezért a rovarokkal ellentétben nem hat, hanem nyolc lábuk van. Emellett szárnyaik sincsenek, és egyetlen ovális részből áll a testük, mely rendszerint lapos, hacsak nincs épp teleszívva vérrel.

Nem csak a Lyme-kórt terjesztik
A Lyme-kór kapja a legnagyobb figyelmet, mivel a kullancs által terjesztett súlyos betegségek közül ezzel szemben nincs védőoltás és ennél van lehetőség hatékony kezelésre – feltéve, ha idejekorán felismerik. Ezen túl még legalább tízféle más betegséget is ismerünk, melyet a kullancs átvihet az emberre: ilyen például a vírusos agyvelőgyulladás (kullancs encefalitisz). Az, hogy milyen betegséget kaphat el, függ a kullancs fajtájától (a világon több mint 800 kullancsfaj él), ugyanis ez határozza meg, hogy milyen emberre is veszélyes kórokozókat hordoz.

Kétségkívül nehéz megállapítani, hogy valakinek kullancscsípés nyomán Lyme-kórja lett-e, mivel a tünetek bizonytalanok lehetnek, sokszor jóval a csípés után lépnek fel és könnyen összekeverhetők más betegségek tüneteivel. Leggyakoribbak az influenzához hasonló érzések (láz, hidegrázás, fájdalmak) és a jellegzetes, gyűrűszerűen megnagyobbodó bőrkiütések. A Lyme-kórt gyakran nem ismerik fel, tíz esetből akár kilenc is észrevétlen marad. Ha tehát a fenti tüneteket észleli, forduljon orvoshoz, hogy minél kisebb legyen a komoly szövődmények kockázata. A klinikai tünetek mellett a vérvizsgálat eredményei is segítik a betegség felismerését (a Lyme-kórt terjesztő kórokozók elleni antitestek megjelenése a vérben fertőzésre utal).

Csípés? Nem biztos, hogy nagy a baj
Ha észrevesz egy kullancsot magán vagy kedvencén, semmi ok a pánikra. Egyrészt nem minden kullancs fertőzött, másrészt az azonnali eltávolítás csökkenti a betegség átadásának esélyét. A legtöbb ember, akit megharap a kullancs, nem kapja el a Lyme-kórt vagy más betegségeket.

Mikor menjen orvoshoz?
Ha megcsípte egy kullancs, az eltávolításon kívül általában nem szükséges bármit tennie addig, amíg nem jelentkeznek a tünetek. Sokan azonban nincsenek tisztában a szimptómákkal, és túlságosan a kiütésekre vagy azok hiányára koncentrálnak. A Lyme-kórról árulkodó gyűrű alakú piros folt például csak az esetek 70-80 százalékában jön elő (más kullancs terjesztette betegségeknek is megvannak a maguk jellegzetes kiütésfajtái). Más szavakkal: pusztán a kiütések hiánya még nem jelenti azt, hogy nem kapott el semmilyen betegséget – különösen, ha más tüneteket is észlel, például lázat vagy fájdalmat.

A kedvenceit is nagyon szeretik
Vizsgálja át mindennap a kutyáját, és használjon riasztószert, vagy tegyen rá kullancsnyakörvet. Ha erősen kullancsos környéken lakik, és kutyája sok időt tölt a szabadban, be is oltathatja. Azonban nem minden betegség ellen létezik védőoltás, továbbá az oltás nem akadályozza meg, hogy a kutya bevigye magán a kullancsokat a lakásba, és esetleg átadja önnek.

Ha a cicája gyakran jár odakint, kérdezze meg az állatorvost, melyek a legjobb kullancsűző módszerek. A macskák sok vegyületre érzékenyek, ezért ne alkalmazzon rajtuk semmit az orvos beleegyezése nélkül.

Figyeljen a bokájára
A kullancs elsősorban a nimfaállapotban (tavasz végén és kora nyáron) terjeszti a Lyme-kórt, legfőképpen azért, mert parányi és nehezen észrevehető, így az embernek túl későn veszik észre, akkor, amikor a fertőzést már átadta. Különösen a bokatájékot és a térdhajlatot nézze át (feltéve, ha nem heverészett a fűben) – a nimfák ugyanis nem másznak fel magasra.

Ne csak a csupasz karját és lábát ellenőrizze
A gyakori ellenőrzés a kulcsa a kullancs elleni védekezésnek. Hasznos ötletek: vegyen fel világos ruhát, mivel ezen könnyebb észrevenni a kullancsokat, tűrje be az ingét, és erdős helyeken mindig viseljen zárt orrú cipőt. Ha hosszú a haja, fogja össze, különösen kertészkedés közben, és soha ne üljön közvetlenül a földre vagy kőre. Hazaérve vizsgálja át alaposan a ruháit és minden holmiját, valamint háziállatait. Nézze át az egész testén a bőrt: némely kullancs rögtön beakaszkodik a bőrbe, mások viszont vándorolnak, és olyan helyeket keresnek, mint a fülkagyló mögötti terület, ahol a bőr vékonyabb. Ne feledkezzen meg az olyan alattomos búvóhelyekről sem, mint a hónalj, a köldök, vagy a hajjal és szőrrel fedett részek környéke.

Azok a kullancsok, amelyek nem ágyazódnak be rögtön, még pár órával a kertészkedés vagy erdei séta után is eltávolíthatók zuhanyozással. Szintén jó ötlet, ha a ruháit 20 percre beteszi a forró szárítóba: ez azokat az elrejtőzött kullancsokat is elpusztítja, melyeket esetleg nem vett észre.

Gyűlölik a szép, tiszta udvart
Szeretné távoltartani a kullancsokat a kertjétől? A megoldás: tartsa rendben! A kullancsoknak sok nedvességre van szükségük, ezért elkerülik a szépen megnyírt pázsitot, ahol nincs árnyék. Mivel nem bírják a hőséget, inkább máshol keresnek menedéket. Legvalószínűbb tartózkodási helyük a füves terület széle. Egy faforgácsból, kéregből, mulcsból vagy kavicsból kialakított szegély a fák és a pázsit között megakadályozza, hogy a kullancsok a fűbe vándoroljanak.

Tisztítsa meg az aljnövényzetet, irtsa a gazt, rendszeresen nyírjon füvet, és metssze meg a bokrokat a kert szélén. Ezekkel a kerti munkákkal az egereket is elriasztja, melyek a kullancs kedvenc gazdaállatai. Ha nagyon sok a kullancs a környéken, nem árt, ha kissé megritkíttatja a fákat, így a bejutó napfény csökkenti a nedvességet, és elűzi a kullancsokat.

Nem bírják a riasztószereket
Bizonyos vegyületek segíthetnek a kullancsok elpusztításában. A legalább 20 százalék DEET-t (dietiltoluamidot) tartalmazó szerek például megfelelőek. A permetrin, mely kizárólag ruhán használható, bőrön nem, nagyon hatásos kullancsriasztó; védő hatását még több mosás után is megőrzi.

A leghatásosabb kiszedőeszköz
Csak egy hegyes végű csipeszre vagy a patikákban, drogériákban erre a célra külön forgalmazott kullancskiszedőre van szüksége – kerülje az olyan módszereket, mint például a kullancs bekenése körömlakkal vagy vazelinnel, és melegítéssel se próbálja távozásra bírni. Ragadja meg a kullancsot a bőr felszínéhez a lehető legközelebb, és állandó erővel húzza kifelé. Ha túl hirtelen csavargatja vagy rángatja, a szájszerv egy része benne maradhat a bőrében. A kullancscsípés helyét fertőtlenítse antibakteriális szappannal, alkohollal vagy jóddal.

A kiszedett kullancsot ne nyomja szét az ujjával, mivel még így is betegségeket terjeszthet. Ha nagyon aggódik a fertőzéstől, elteheti a kullancsot. Tegye egy alkoholos üvegcsébe, zacskóba, vagy ragassza átlátszó ragasztószalaggal egy darab kartonra, és írja fel a kiszedés időpontját. Léteznek olyan laboratóriumi vizsgálatok, melyekkel szükség esetén meg lehet mondani, volt-e kórokozó a kullancsban.

Élete során többször is táplálkozik
A kullancs nem Lyme-kórral születik: az ezt és más betegségeket okozó baktériumokat lárvaként, első vérszívása alkalmával szedi össze a gazdaállattól, például egértől. Amikor teleszívta magát, leesik a földre és nimfává alakul. Ezután ismét megéhezik, és új áldozat után néz – ezúttal lehet, hogy egy ember, mondjuk, éppen ön lesz az. Most azonban már ott vannak a vérében a baktériumok, melyeket átadhat. Ha leesett, kifejlett kullanccsá alakul. Nem meglepő, hogy újra megéhezik; a szaporodáshoz is energiára van szüksége, ezért új gazdát keres, táplálkozik, szaporodik, végül – legnagyobb szerencsénkre – természetes véget ér és magától elpusztul.

Vote it up
660
Tetszett?Szavazzon rá!