Hozzávalók 4 személyre
3 dkg élesztő • 2 dl langyos tej • 1 csipet cukor • 50 dkg liszt • 1 csipet só • 2 evőkanál olaj + a sütéshez • langyos víz
Baconös-hagymás öntet: 3 szelet pirított bacon • 2 db újhagyma • 0,75 kiskanál só • 0,5 kiskanál bors • 3 dl tejföl
Csípős öntet: 1 db piros kaliforniai paprika • 1 db csilipaprika • 3 dl tejföl
Elkészítés
1. Az élesztőt 1 dl cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzákeverjük a sót, majd a közepén kialakított mélyedésbe öntjük az élesztős és a sima tejet, egy kevés vizet és az olajat. A tésztát addig dagasztjuk, míg közepesen lágy nem lesz (ha túl száraz, tehetünk még hozzá egy kevés vizet), majd letakarjuk, és melegebb helyen fél órán át kelesztjük.
2. Ezután kisebb gombócokat szaggatunk belőle, és finoman beolajozott tepsibe tesszük. Még legalább fél órán át kelesztjük, majd kézzel lángos formára nyújtjuk, és bő olajban aranysárgára sütjük.
3. Az öntetek hozzávalóit felaprítjuk, alaposan összekeverjük, és ízlés szerint a még meleg lángosokra kenjük.
Hozzászólás