Lásson tisztán

Tudta, hogy az étrendtől a testmozgáson át a sminkig sokféle tényező hat a szem egészségére? Így óvja szeme fényét

Vajon az ön szokásai segítik-e a látását? Íme, néhány tanács:

>> Egyen édesburgonyát és sült céklát! Az előbbi gazdag az A-vitamin előanyagában, ezáltal javítja a szürkületi látást, az utóbbiban található antocianinok pedig erősítik a hajszálerek falát, így védhetnek a ideghártya-bántalom ellen.

>> Csavarja lejjebb a fűtést! Különben szárítja a levegőt, és a szemet védő kötőhártyát is. Párásítson szobanövényekkel.

>> A rendszeres testmozgás segíthet a zöld hályogban szenvedőknek, mivel csökkenti a szemnyomást. Enyhe fokú szemnyomás-emelkedés esetén a hetente négyszer 40 percet gyalogló páciensek többsége nem szorult gyógyszeres kezelésre.

>> Menjen az orra után! Keverje jázmin illóolaját valamilyen vivőolajba, dörzsölje az alkarjára, és lélegezze be. Az illóolajtól élénkül az agyműködése, azaz jobban tud fókuszálni.

>> Háromhavonta cserélje szemspirálját, és félévente egyéb szemfestékét, ezek a kozmetikumok szemfertőzést okozó baktériumok táptalajai.

>> Reggelizzen áfonyát! Ez az antioxidánsokban gazdag erdei gyümölcs védhet az időskori sárgafolt-elfajulással szemben (AMD), amely az ötven év fölöttieknél a vakság egyik fő oka. A joghurtos áfonya szuper!

>> Havonta ellenőriztesse a vérnyomását! A magas vérnyomás és a cukorbetegség egyaránt vaksághoz vezethet, mivel mindkettő károsítja az ideghártyát tápláló hajszálereket.

Gyorsjelentés
Az orvosok szerint a betegek 29,9 százaléka nem megy idejében szakorvoshoz azokban az esetekben, amelyekben emiatt súlyos látáscsökkenés vagy teljes látásvesztés alakulhat ki.
Forrás: Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány

>> Egyen halat – de ne rántva és ne hasábburgonyával! Vizsgálatok szerint ritkábban fordul elő AMD azoknál, akiknek étrendjében sok az omega–3 zsírsav, viszont kevés az (általában készételekben és gyorséttermi fogásokban megtalálható) omega–6.

>> Hajtson rá a szürkére! A szürkére árnyalt napszemüveg kevésbé színtorzító, mint a barnított.

Vote it up
293
Tetszett?Szavazzon rá!