Látáskárosító elhízás

Íme, még egy érv a túlsúly ellen: ha nem fogy le, azzal a szeme világát is kockára teszi. Van azért jó hírünk is

A túlsúly fokozza a 2-es típusú cukorbetegség veszélyét, közvetve ezáltal a szemnek is árthat. A brit Vakok Nemzeti Intézete három szembarát indokot is megjelöl a kalóriabevitel csökkentésére.

Diabéteszes szembántalom
35 kg/m2 fölötti testtömegindex esetén akár nyolcvanszorosára nő a diabetikus retinopátia kialakulásának, azaz az ideghártyát tápláló erek kóros elváltozásának a valószínűsége.

Szürkehályog
Túlsúlyos egyéneknél megkétszereződik a szürkehályog-képződés kockázata, vagyis előbb-utóbb elhomályosulhat a szemlencséjük.

Időskori sárgafolt-elfajulás (makuladegeneráció)
Azoknál, akik öröklötten hajlamosak erre, eleve négyszeres a megbetegedés veszélye, de ha elhízottak, akkor tizenegyszeresére nő a rizikó.

Szerencsére egyesült államokbeli kutatók megállapították: az alacsony glikémiás indexű (GI) étrend megakadályozhatja az időskori sárgafolt-elfajulás súlyosbodását. – Úgy gondoljuk, hogy a magas GI-jű élelmiszerek okozta gyors vércukorszint-ingadozás olyan sejtkárosodást idéz elő, amellyel a retina sejtjei nem képesek megbirkózni – mondja a kutatást vezető dr. Chung-Jung.

Vote it up
303
Tetszett?Szavazzon rá!