Láz = belső termosztát

Hogyan kell mérni? Kell-e csökkenteni? Milyen esetekben nem szabad otthoni praktikákkal kísérletezni?

Megfagytam! – nyafogott másodikos lányom, miután az iskolából minden szülői tiltás ellenére egy szál pulóverben ugrált haza. Egyik nővére megszánta, és feltekerte a hőfokszabályzót. A maximumra. Így aztán, amikor este összejött a család, 27 Celsius-fokot mutatott a hőmérő. Valamiért mindenki rosszul volt.

Hasonló jelenség a láz. A köztiagyban elhelyezkedő hőközpont valami ok – például a szervezetben zajló gyulladás – miatt magasabb szintre áll be. Ezért a hőérzékelő receptorok az átáramló 37 Celsius-fokos vért hirtelen hidegnek érzik, és utasítják a szervezetet, hogy fűtsön. Gyorsabban ver a szív, megváltozik az anyagcsere, reszketés lép fel, és a bőrben az erek összehúzódnak. Az eredmény: emelkedik a testhőmérséklet.

Éles szakmai viták zajlanak arról, hogyan kell lázat mérni. A legelterjedtebb a hónaljban vagy a homlokbőrön történő lázmérés. És talán ez a legpontatlanabb. (Egyik ismerősöm húszéves korában jött rá arra, hogy a lázmérőnek nem a közepét, hanem a végét kell a hónaljba helyezni.) Ha a bőrön mért testhőmérséklet 37 és 37,5 Celsius-fok között mozog, hőemelkedésről, ha 37,5 fok fölé emelkedik, lázról beszélünk. A bőrmérés mellett tulajdonképpen annyiféle módon lehet még lázat mérni, ahány testnyílása van az embernek. (Kisbabáknál a legegyszerűbb a végbélben történő mérés: a lázmérő kenőccsel bekent végét kell felvezetni a végbélnyílásba. Persze, ez egyben székelési ingert is okoz, így célszerű egy friss pelenkát is hadrendbe állítani a mérés előtt.) De a bőrön és a test belsejében mért láz között mintegy fél Celsius-fokos a különbség az utóbbi javára. A mai digitális és a higanyos lázmérők egyformán pontosak – utóbbiak azonban lassacskán elfogynak. Legalábbis az Európai Unióban, ahol már kivonták őket a forgalomból. (Pedig milyen szórakoztató üldözni és kénporral beszórni az eltört hőmérőből szerteszét guruló higanycseppecskéket. Ezt a sportot mi is űztük, főleg influenzás időben).

Örökzöld téma: kell-e csökkenteni a lázat? Orvosként erre a kérdésre azt válaszolom: csak akkor, ha meghaladja a 38 fokot. A mérsékelt láz ugyanis kifejezetten „egészséges”. Ahogy a túlfűtött lakásból menekül mindenki, a lázas testben is rosszabbul érzik magukat a betolakodók. Ezért ez segíti az immunrendszer működését. Az emberek többsége számára ez az állapot nem veszélyes. Kivételt jelentenek azok a gyerekek, akiknél láz hatására görcsrohamok lépnek fel, illetve az idült betegségben szenvedők, például a szívbetegek. Ők mindenképpen kérdezzék meg az orvosukat, mit kell tenniük láz esetén.

A magas láz ellen a találékony emberiség sok mindent bevetett: gyógynövényeket, ráolvasást, érvágást, sőt, még hegymászást is, csakúgy, mint hideg vizes borogatást/hűtőfürdőt és lázcsillapító gyógyszerek adását. Az utóbbi két módszer gyakorlatilag mindenkinél beválik.

Hűtőfürdő esetén a beteget a mért lázzal megegyező hőmérsékletű vízzel teli kádba kell ültetni, majd a kádból folyamatosan kell kiengedni a vizet, miközben a helyébe vékony sugárban hideget ereszt az ember.

A hűtőfürdő legfeljebb tíz percig tartson: utána szárazra törölve be az ágyba. Borogatásnál a törzset, magasabb láz esetén a teljes testet kell szoba-hőmérsékletű vízbe áztatott ruhával betakargatni; ezt tízpercenként kell cserélni addig, amíg a láz megszűnik.

A lázas beteg állapotát ne súlyosbítsa azzal, hogy bedugja három dunyha alá

A gyógyszerek a belső termosztátot kapcsolják vissza, ugyanis gátolják a hőfokszabályzót átállító prosztaglandinok termelődését. Többféle típusuk van, hatékonyságuk és mellékhatásaik különböznek. A választáskor vegye figyelembe, hogy a beteg milyen kiszerelésben (kúp, tabletta, csepp) tudja a legkönnyebben bevenni a gyógyszert. De ne feledje: a recept nélkül kapható gyógyszereknek is van mellékhatásuk, illetve túladagolva mérgezést okozhatnak, ezért mindenképpen olvassa el a betegtájékoztatót.

Még egy fontos tanács: a lázas beteg állapotát ne súlyosbítsa azzal, hogy bedugja három dunyha alá (hogy „jól kizzadja” magát). Ezzel legfeljebb azt éri el, hogy az illető láza tovább emelkedik.

Mikor nem szabad az otthoni praktikákkal tovább kísérletezni? Nos, itt is igaz a szabály, hogy ha aggódik, nyugodtan kérjen tanácsot háziorvosától! Különösen kisgyerekeknél és időseknél nem árt az óvatosság. Ha a magas láz tartós, illetve, ha egyéb tünetek (aluszékonyság, fejfájás) lépnek fel, szintén szükséges az orvosi kivizsgálás. Ennek következtében többnyire fertőzésre, ritkábban anyagcserezavarra, még ritkábban egyéb kórságra derül fény – de lehet, hogy soha nem tudják meg, mi a baj. Majdnem mi is így jártunk néhány éve.

Az egyik kamaszunknak lassan egy hete volt makacs láza. Érdekes módon a rendszeres 39 fokos láz ellenére teljesen jól volt. Már kezdtünk kétségbeesni, amikor leesett a tantusz: a csemete heveny iskolitisz undoritiszben szenvedett, és a láz oka egy forró lámpaburában volt tetten érhető. Mit mondjak, inkább örültünk, mint mérgelődtünk.

Vote it up
313
Tetszett?Szavazzon rá!