Lélegezzen könnyebben!

Noha egyelőre nem gyógyítható, az asztma kordában tartható gyógyszerekkel és egy kis odafigyeléssel

Zihálás, köhögés, feszülő érzés a mellkasban – az asztma szó szerint lélegzetelállító betegség. Noha egyelőre nem lehet gyógyítani, az érintettek zöme képes teljes életet élni gyógyszerek szedésével és a kiváltó tényezők kerülésével.

Többféle módszer is van az asztma kezelésére. A leggyakoribbak az inhalálók és a tabletták, de a rendszeres aerob (fokozott oxigénfogyasztással járó) testmozgás is segít: megerősíti a légzőizmokat és megelőzi az elhízást, amivel enyhíti a tüneteket.

Az asztma nem akadályozhatja meg abban, hogy aktív életet éljen; ha mégis problémákat okoz, inhaláljon rohamoldó gyógyszert (ez gyorsan ellazítja a légutakat) 15 perccel az edzés megkezdése előtt, és szánjon elegendő időt az alapos bemelegítésre!

– Ha a testmozgás továbbra is tüneteket okoz, az azt jelzi, hogy az asztmáját nem kezelik jól – mondja dr. Guy Brusselle, az Európai Tüdőgyógyász Társaság tudományos tanácsának vezetője. Ilyenkor szükség lehet arra, hogy gyógyszerein az orvosa módosítson.

A tél beköszöntével sokan tapasztalják azt, hogy a hideg levegő kiváltja a tüneteiket, illetve súlyosabbá teszi a meglévőket. Ha ön is közéjük tartozik, és a szabadba kell mennie, amikor fagypont alatti a hőmérséklet, tekerjen sálat a szája és az orra elé! Az asztmás betegeknek kifejezetten ajánlott, hogy minden évben oltassák be magukat influenza ellen, és kérjék az egyszer beadandó tüdőgyulladás elleni védőoltást is – így elkerülhetők ezek az asztmás rohamok kiváltására képes betegségek.

Ami az egyik évben használ, nem biztos, hogy később ugyanolyan hatásos lesz, mivel az asztma idővel változhat.

Európában nagyjából 70 millió az asztmások száma

Legalább évente egyszer keresse fel az orvosát, aki ellenőrizni fogja az esetleges változásokat, és csúcsáramlásmérő segítségével megméri, milyen gyorsan tudja kifújni a levegőt. Ezek alapján közösen beállíthatják a kezelést úgy, hogy az mindig megfeleljen az asztmája súlyosságának.

Akkor se hagyja ki az évenkénti felülvizsgálatot, ha a köhögés és a zihálás már szinte egyáltalán nem kínozza: lehet, hogy kevesebb gyógyszert (gyulladáscsökkentő inhalálót vagy tablettát) kell szednie megelőzés céljából. (Ezekből lehetőség szerint mindig a legkisebb elégséges adagot kell használni.) Mindazonáltal az asztmások tartsanak maguknál rohamoldó inhalálót: bármilyen enyhe az asztma, jobb felkészültnek lenni egy esetleges asztmás roham megszüntetésére.

Vote it up
150
Tetszett?Szavazzon rá!