LED-lámpa: így válasszon!

A nagy fényerejű LED-égőké a jövő. Noha egyelőre drágák, behozzák az árukat. Segítünk a legjobb kiválasztásában

A hagyományos izzók ideje lejárt, a fénycsövek otthoni használatra kevésbé alkalmasak: a mára már megszokott energiatakarékos izzók mellett az új fejlesztésű, nagy fényerejű LED-lámpák nyújtják a legkedvezőbb lehetőségeket mind az általános, mind a helyi megvilágításban.

Ár? A LED-égők ára ma még relatíve magas, de ahogyan korábban az energiatakarékos izzóké, úgy ez is határozottan csökkenő trendet mutat, és az ár–érték arány mindenképpen kedvező.

Fogyasztás? Míg az energiatakarékos izzók fogyasztása kb. ötöde a hasonló fényteljesítményű hagyományos égőkének, addig a LED-lámpáké csak mintegy a tizede! (Egy 5 W fogyasztású LED-égő által biztosított fény megfelelhet egy 50 W-os hagyományos izzó fényének.)

Élettartam? Az energiatakarékos izzók maximum 8-10 ezer órás élettartamával szemben a LED-lámpáknál a 30-50 ezer óra általánosnak mondható, de kapható már 100 ezer órás is.

Szín? A legkorszerűbb LED-lámpák ún. színhőmérséklete széles határok között változik, és így a természetes fénynek megfelelő árnyalatokban is rendelkezésre állnak, pl. meleg fehér (WW), napfényfehér (DW), továbbá számos színben hangulatvilágításra is alkalmasak.

Irányítottság? Az irányított fényű LED-spotok után az akár negyven-ötven kis LED-ből (!) felépített körteégők, világítótestek, „ufó-lámpák” már minden irányban képesek a tér megvilágítására.

Kapcsolás? A LED-lámpák késleltetés nélkül kapcsolhatók, és további nagy előnyük, hogy ugyanakkor a gyakori ki-be kapcsolás nem rövidíti meg az élettartamukat.

Bónusztipp Hajlékony LED-szalag és fokozatmentes fényerő-szabályzó (dimmer)

Vote it up
323
Tetszett?Szavazzon rá!