Las Vegas testközelből

„Nagymenő” riporterünk beszámolója a híres főutcáról fellebbenti a fátylat a kaszinók titkairól

Kapcsolódó cikkek

Nem játszom szerencsejátékokat. Nem rajongok különösebben a tömegekért. Nem igazán szeretem Wayne Newtont és Celine Diont sem. A tökéletes nyaralást pedig egy csaknem néptelen, pálmafákkal szegélyezett tengerparton heverészve képzelem el, távol a világtól. Így aztán érthető, hogy Las Vegasban töltöttem egy hetet.

A feladatom egyszerű. Mivel életemben először járok itt, be akarok lesni a színfalak mögé, hogy lássam, mitől működik Las Vegas. Terveim szerint a város leghíresebb kaszinóiban bennfentesként és testközelből ismerem meg a várost, amely Frank Sinatra filmbeli szavaival: „Az egyetlen hely, ahol a pénz tényleg beszél. Azt mondja, viszlát!”

A szó szoros értelmében legfelül kezdem: a Palazzo Hotel 50. emeletén kialakított ultraexkluzív Paiza Clubban. A drága faburkolatos klubba – amely Las Vegas főutcájára, a híres Stripre néz – kizárólag a világ leggazdagabb szerencsejátékosai léphetnek be; az úgynevezett „bálnák”, akik rendszeresen dollártízezreket tesznek fel egy kockadobásra vagy egyetlen kártyalapra. Itt a baccara nevű kártyajátékot játsszák. De ha egy törzsvendég ragaszkodik a nyerőautomatákhoz, akkor a szálloda felhozatja neki a legdrágább „félkarú rablót”, amelyen ötszáz dollár egy menet.

Noha a klubban az ide érkező – 80 százalékban ázsiai – vendégek semmit sem fizetnek, bejutni kemény dolog. – Vendégeink legalább egymillió dolláros számlát vezetnek nálunk – magyarázza Ken Wong, a klub ügyvezető igazgatója. A világban kevesebb mint ezer ilyen szuper-szerencsejátékos van, és az elitkaszinók állandóan versengenek értük.

– Ismerjük az összes bálnát – mondja Wong –, és a kegyeiket keressük. Hozzánk kizárólag meghívásos alapon lehet bejutni.

A Palazzónak, mint több más kaszinónak is, saját flottája van kisméretű sugárhajtású repülőkből, hogy hazájukból Las Vegasba utaztathassák a bálnákat. Kényelmükről éjjel-nappal működő konyha, Ázsiából magánrepülővel hozatott friss élelmiszerek, kisebb hadseregnyi, több nyelven is beszélő komornyik, valamint egy sor hongkongi, japán és kínai adókra hangolt tévékészülék gondoskodik.

– Vendégeink minden kívánságát teljesítjük – állítja Wong. Nemrég a Paiza Club egyik vendége a karácsony előtti napon azt kérdezte tőle, nem tudna-e másnapra egy kis karácsonyi magánműsort szervezni neki, zongorával és éneklő Télapóval. Csakhogy karácsonykor Las Vegasban zárva tartanak a szórakozóhelyek, és az előadók sem dolgoznak.

– Nálunk azonban ismeretlen a „nem lehet” – dicsekszik Wong. A vendég másnap megkapta a karácsonyi különműsort éneklő Télapóval.
 

Több mint ötven éve fogadja ez a felirat a Las Vegas híres főutcájára ellátogatókatHogy kiderítsem, miként szerencsejátékozik a Las Vegasba látogatók fennmaradó 99 százaléka, a Caesars Palace kaszinóban találkozom dr. David G. Schwartz szerencsejáték-szakértővel. Dr. Schwartz vezeti a Nevada Egyetem játékkutatási központját, és sok írása jelent már meg a szerencsejátékok történetéről, valamint pszichológiájáról. Vállalta, hogy „bennfentes túrára” visz a kaszinóban.

A kaszinókat arra szánják, hogy megfosszák pénzüktől a szerencsejátékosokat. A csillogó-villogó Caesars Palace-ban sétálva Schwartz megjegyzi: – A kaszinótervezés inkább művészet, mint tudomány. – A kaszinótulajdonosok igen sokféle szakembert alkalmaznak, a belsőépítészektől a pszichológusokon át egészen a játék-matematikusokig, hogy tökéletesre csiszolják a folyamatot. Egyetlen részlet sem kerüli el a figyelmüket. A mennyezet rendszerint alacsony, hogy meghittebb teret adjon a szerencsejátékosok számára. A tervezők íves útvonalakat alkalmaznak az egyenes folyosók helyett, mivel ezek jobban ösztönzik a vendégeket a felfedezésre.

Vote it up
511
Tetszett?Szavazzon rá!