Hozzávalók
2 dl száraz fehérbor • 2 szem mogyoróhagyma • 1 evőkanál olívaolaj • 35 dkg hosszában kettévágott friss lazacfilé • tengeri só, frissen őrölt bors • 35 dkg füstölt lazac • 6 evőkanál vaj • 3 evőkanál majonéz • 1 db citrom leve • 1 db citrom reszelt héja • 2 evőkanál apróra vágott mogyoróhagyma • 1 evőkanál apróra vágott kapor + a tálaláshoz • baguette
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 150 °C-ra. Egy kisebb lábosban addig hevítjük a bort és a 2 szem apróra vágott mogyoróhagymát, míg a bor szinte teljesen el nem párolog, majd levesszük a tűzről.
2. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, a papírt kikenjük olívaolajjal, majd a 2 cm-es darabokra vágott friss lazacot ráhelyezzük. A boros mogyoróhagymát rákanalazzuk a lazacra, és sózzuk, borsozzuk.
3. A tepsit betesszük a sütőbe, és addig sütjük a lazacot, míg áttetsző nem lesz, de a közepe még rózsaszínű marad (kb. 5-6 perc). Ezután kivesszük és hűlni hagyjuk.
4. A füstölt lazacot turmixgépben felaprítjuk. Egy edénybe tesszük, és a vajjal jól elkeverjük.
5. A kihűlt sült lazacdarabokat a kenyér kivételével az összes többi összetevővel együtt beletesszük az edénybe, és összekeverjük. Ízlés szerint fűszerezzük, majd lefedve legalább három órára hűtőbe tesszük.
6. A baguette-et megpirítjuk, rákenjük a pástétomot, majd egy kis kaporral meghintve tálaljuk.
Ismerjen meg további lazacos recepteket is!
Hozzászólás