Leégés elleni fegyvertár

Nemcsak naptejjel védekezhet, viszont egyes gyógyszerek szedése esetén különös óvatosság ajánlatos

A fényvédő krémet semmi sem pótolhatja, de ha már jól bekente magát, néhány kellemes lépéssel tovább fokozhatja a bőrrák elleni védekezést.

Például igyon meg napi fél pohár bort és egyen hetente egyszer olajos halat: 1119 felnőtt egészségi állapotát öt éven át követték figyelemmel, és kiderült, hogy akik e két tanács valamelyikét betartották, azoknál 27 százalékkal csökken a rákmegelőző állapotba sorolt bőrelváltozások kockázata.

A vizsgálatról megjelent ausztrál közlemény szerzője, Maricel Hughes, a Queenslandi Orvostudományi Kutatóintézet epidemiológusa hangsúlyozza, hogy a borban sok kvercetin, rezveratrol és egyéb olyan antioxidáns található, amelyről tudjuk, hogy egerekben megakadályozza a daganatképződést.

Az olajos hal (például lazac, tonhal vagy szardínia) pedig közismerten gazdag omega–3 zsírsavakban, amelyekről már humán vizsgálatok is kiderítették, hogy óvják a bőrt az ibolyántúli sugárzás káros hatásairól. Ráadásul ezek a bőrvédők még a szívnek is jót tesznek.

Nem minden gyógyszer szeret napozni
Általános probléma, mégsem sokan hallottak róla: sok gyógyszer fokozza bőrünk fényérzékenységét. Viseljen hosszú ujjú holmikat, kerülje a közvetlen napfényt, és még inkább ügyeljen a fényvédő krém használatára, ha az alábbiak valamelyikét szedi:
• antibakteriális szerek, például tetraciklin
• béta-blokkolók, amelyeket gyakran magas vérnyomásra javallanak
• vízhajtók (szintén magas vérnyomás ellen szokták alkalmazni őket)
• fogamzásgátló tabletták
• retinoltartalmú pattanás elleni, illetve ránctalanító készítmények
• nem szteroid gyulladáscsökkentők, például ibuprofen és aszpirin
• orbáncfű

Vote it up
331
Tetszett?Szavazzon rá!