Legyen a bőre természetesen ragyogó!

A szépség, azt mondják, csupán felszínes, ahogy a bőr is. Ám itt mégsem csak a külcsínről van szó

A legtöbb ember úgy gondol a bőrére, mint a test látható, külső rétegére. Az orvosok azonban önálló szervnek tekintik a bőrt, amely nagyon is él, és sok fontos feladatot lát el.

A bőr leginkább az immunrendszer első védvonala, amely pajzsként működik ön és a kórokozók hadserege (vírusok és baktériumok) között. Védi a belső testrészeket a fizikai hatásoktól (napfénytől, a hidegtől, a horzsolásoktól, a vágásoktól és a nedvességtől). A tapintásérzés is létfontosságú információkat ad.

Ahogyan a test bármely más szerve, a bőr is lehet egészséges vagy beteg. Lehet jól táplált vagy alultáplált. Lehet edzett, de az időskor vagy bizonyos hatások ki is kezdhetik. Az öregedéssel a bőr leginkább elvékonyodik és kiszárad. Ezen felül egyéb kifejezetten látványos dolgok is történnek a bőrrel: a ráncok, az öregségfoltok, a sötét karikák és a kitáguló pórusok többnyire úgy jelennek meg meghívás nélkül, mint a legkevésbé várt vendégek egy esküvőn.

Az életkorát az ember nem, azonban számos más olyan tényezőt befolyásolhat, amely felgyorsítja a bőröregedés folyamatát. Ide tartozik a napsugárzásnak való nagymértékű kitettség, a menopauza során drasztikusan lecsökkenő ösztrogénszint, a nem megfelelő étkezés, a stressz és a dohányzás is.

Egyéb szervektől eltérően a bőr esetében közvetlenül alkalmazhat gyógyszereket, hidratáló krémeket és más gyógyhatású készítményeket. Már csak emiatt sem támasztja alá semmi, hogy önnek ne lenne meg minden lehetősége arra, hogy akár egész életében ragyogó és egészséges legyen a bőre. Bőre és arca fiatalon és egészségesen tartásához, azaz hogy megőrizze annak védelmező nedvességtartalmát, kövesse ezeket a tanácsokat!

Válassza a hosszú, forró zuhanyzás helyett inkább a rövidebbet, hűvösebbet! A sok forró víz ugyanis eltávolítja a védekezésben létfontosságú faggyút, emiatt a bőr kiszárad – állítja Andrea Lynn Cambio orvos, New York-i bőrgyógyász. Korlátozza a zuhanyzást mindössze tízpercesre, és használjon hidegebb vizet!

Ellenőrizze bőre hidráltsági állapotát azáltal, hogy egy kis területen körömmel megvakarja a lábát vagy a karját! Ha fehér nyom marad a vakarás után, akkor valóban száraz a bőre, és szüksége van a hidratálásra, valamint a bőrradír használatára (azaz a legkülső, elhalt hámsejtek eltávolítására).

Kezelje a nyakát és a dekoltázsát arcbőre folytatásaként! A nyakat és a mellkas felső részét nagyon érzékeny bőr borítja, tehát itt látszanak meg talán a leghamarabb a bőr öregedésének legárulkodóbb jelei, mint a szárazság, a napfoltok vagy a ráncok – állítja Susie Galvez, a virginiai Richmondban működő Face Works Day Spa tulajdonosa. Hogy fiatalos állapotban tartsa ezt a területet, használjon arctisztító krémeket, melyek hidratálják és kíméletesen megtisztítják a bőrt, ahelyett, hogy pipereszappanokat alkalmazna, mert az utóbbiak kiszáríthatják a bőrfelületet. A bőrápolást jó minőségű archidratáló krémmel tegye teljessé, ha pedig a terület különösen száraz, akkor havonta kétszer használjon hidratáló arcmaszkot!

Minden éjjel párologtasson, hogy csökkentse a hálószoba levegőjének szárazságát! Ezzel nem csupán viszkető, kiszáradt bőrének nyújt segítséget, de a párásabb levegőben könnyebb lesz lélegeznie is!

A pipereszappanról váltson a krémszappanra; míg az előzőek kiszáríthatják a bőrt, addig a hozzáadott zsiradéktartalmú szappanok kissé olajos, jótékony hatású filmréteget képeznek a bőrön.

Használjon minél egyszerűbb és tisztább kozmetikumokat és szépségápolási termékeket, különösen ha érzékeny a bőre! Tartózkodjon a színezett, illatosított termékektől, vagy amelyek habzanak, illetve „antibakteriális” hatásúak! – javasolja doktor Cambio. Ezek ugyanis irritálhatják a bőrt.

Masszírozzon szét néhány csepp olívaolajat az arcbőrén, a könyökén, a térdén, a kar belső felületén minden este. Ez az olaj ugyanis egyszeresen telített zsírsavakat tartalmaz, amelyek felfrissítik és hidratálják a bőrt.

A puha, fiatalosan ragyogó bőrért alaposan kenje be a kéz- és a lábfejét, majd húzzon fel rájuk vékony kesztyűt (vagy zoknit) éjszakára.

Fogyasszon csipkebogyót minden reggel, segítve ezzel a kollagéntermelést! Ez a táplálék C-vitaminban gazdag, és segíthet abban, hogy a bőr sima és fiatalos maradjon.

Használjon illatanyag nélküli babahintőport azokon a területeken, ahol bőrfelületek érintkeznek egymással (hónaljak, ágyékhajlatok, emlők alatt)! Ez megakadályozza a pállásnak nevezett gyakori bőrproblémát, ami akkor alakul ki, amikor ezek a területek hosszabb ideig nedvesek maradnak, és ezáltal ideális közeget nyújtanak a baktériumok vagy a gombák szaporodásához.

Vote it up
222
Tetszett?Szavazzon rá!