Legyen profi borkóstoló

Ha követi a néhai Szöllősi Mihály borász alábbi tanácsait, szakértő módjára kóstolhatja a borokat

A bor akkor kifogástalan, ha teljesen tiszta, tükrösen áttetsző, nem úszkál benne semmi. Ha opálosan homályos, vagy lebegő részecskék láthatók benne, ne is kóstolja meg, biztosan hibás.

Ellenőrizze, hogy a korához és a fajtájához képest megfelelő-e a bor színe. Egy fiatal (1-3 éves) fehérbor zöldesfehér, zöldessárga vagy ezüstfehér színű. Ahogy idősödik, mélyül, sárgul a színe. A vörösbor általában rubinvörös lila árnyalattal. Aztán egyre sötétebb lesz, s ha igazán öreg, a téglabarna árnyalatot is elérheti.

Szagolja meg! Az illatot legegyszerűbben úgy ellenőrizheti, ha megemeli a poharat, „ringatja” néhány másodpercig a bort, majd beleszagol. Ilyenkor csukja be a szemét, és kérdezze meg magától, hogy tiszta-e a bor? Ezt egyszerű eldönteni: ha nincs nedves dugó-, ecet- vagy záptojásillata (ez utóbbit a palackozás közben belekerült túl sok kén okozhatja). Aztán azt is vizsgálja meg, hogy az illata megfelel-e a fajtájának. Ehhez kell egy kevés tudás, de itt is van néhány általánosan megfigyelhető sajátosság. A chardonnay például gyakran őszibarack- vagy dinnyeillatú. Ha gyümölcssaláta illatú, az már nem tipikus chardonnay.

Végül kóstolja meg! Amint a bor a szájába kerül, két dolog történik: a nyelvén keresztül benyomást szerez a bor édességéről, savasságáról, testességéről, majd ezt az érzékelést tovább fokozzák az orrban felkúszó illatanyagok.

Kóstolni többféleképp lehet. A legegyszerűbb, ha az első kortyot néhány másodpercig a szájában tartja, majd lenyeli vagy kiköpi. (Természetesen ez utóbbi lehetőség csak borkóstoláson elfogadott, ha étteremben ül, semmiképp ne tegyen így!)

A szakértő kóstolás a borászok trükkje: ennek során a bor minden íze előcsalogatható. Ehhez azonban egy kis gyakorlatra van szükség. Kortyoljon egy kicsit, majd döntse előre a fejét. Ezután lassan szippantson egy kis levegőt. Borversenyeken nem baj, ha ez szürcsöléssel jár, ott ugyanis ez teljesen megszokott módszer. A művelet során a szájában lévő bor levegőhöz jut, s előjönnek ízének összetevői. Ha ezután lenyeli a bort, figyelje meg, mennyi ideig érzi az ízét. Minél tartósabb ez az élmény, annál jobb a bor.

Vote it up
65
Tetszett?Szavazzon rá!