Legyen saját fűszerkertje!

Nincs annál jobb, mint kilépni a teraszra vagy a kertbe és friss fűszernövényt szakítani a főzéshez

Metélőhagyma
Ez a hagymával rokon növény az egyik legkönnyebben termeszthető fűszer. Általában az egész kertben szétszórja a magjait, s mivel évelő, nem szükséges minden tavasszal elültetnie, ráadásul könnyen cserélgetheti is a palántáit másokkal. A metélőhagyma szinte bármely talajtípuson megél, ha elegendő napfényhez juthat, és nem háborgatják kártevők vagy betegségek. Leszedéséhez használjon kis metszőollót. A szárakat a növény tövéhez minél közelebb vágja le. Lila vagy fehér virágait is felhasználhatja, akár salátákba, akár főételek ehető díszítéseként. Ha a virágok elhervadtak, vágja le őket, így nem magzik fel és nem szaporodik tovább a növény.

Kapor
A kapor szintén könnyen termeszthető évelő, mely hajlamos a felmagzásra, ezért célszerű időben leszedni a virágfejeket (ezeket például savanyúságok készítéséhez használhatja). A kapor a petrezselyem, sárgarépa és pasztinák rokona. A napos helyeket és a jó vízelvezetésű, természetes komposztban gazdag talajt kedveli. Főzéshez és savanyúságok eltevéséhez alkalmas a virágzat is, de ha gyengébb kaporízre vágyik, mely különösen jól illik pl. halakhoz és a tenger gyümölcseihez, használja a friss vagy szárított leveleket. Kapros receptekért kattintson!

Rozmaring
Ez az érzékeny, mediterrán eredetű évelő ugyan nem igazán hidegtűrő, az enyhe teleket mégis képes átvészelni, ezért nyugodtan kint hagyhatja a kertben. A rozmaringot más növényeknél kicsit nehezebb magról szaporítani. A napos, meleg helyeket és a jó vízelvezetésű talajt kedveli. Tavasz közepén világoskék virágokat hoz.

Zsálya
Ez a kesernyés ízű fűszer egy fás szárú évelő növény, mely általában 60 cm magasra nő meg, de kisebb változatai is kaphatók. Meghálálja a sok napsütést és az öntözést, bár ha a talaj túlságosan magában tartja a nedvességet, előfordulhat, hogy elrohadnak a gyökerek. Cserépben tartható változatai között előfordulnak két-, sőt háromszínűek is, például a különösen tetszetős lila-zöld kombináció. A zsályát főként húsételek köreteihez, szárnyasok, sertés fűszerezéséhez, valamint levesekhez és szószokhoz használják, de mindenféle háztartási praktikákra is alkalmas, például rovarűzésre.

Bazsalikom
Alapvető fűszernövény mindazoknak, akik szeretik a friss paradicsomot és az ízletes tésztaételeket, például a pestót, melynek ez a fő összetevője. Bár évelő, a bazsalikomot nálunk egynyári növényként termesztik, ezért minden évben palántázza, és óvja a fagyoktól. A kertészek több különböző változat közül válogathatnak, ezek közül némelyik szép bíborlila színű. A bimbók és virágok szintén ehetőek, de érdemes minél hosszabb ideig megakadályozni, hogy a növény virágokat hozzon, mivel virágzás után már nem nő olyan szépen. Tegye a bazsalikomot napos helyre, és gondoskodjon róla, hogy meleg időben se száradjon ki. Cserépben és fűszereknek elkülönített ágyásban egyaránt termeszthető. Bazsalikomot tartalmazó receptek? Kattintson!

Petrezselyem
A legegyszerűbb kísérője salátáknak, leveseknek és sok más ételnek. Kétéves növény, melyet szintén egynyáriként ültetnek. Előfordulnak sima, lapos levelű, valamint fodros változatai is: a sima levelű fajta általában erősebb aromájú. A petrezselyem az olyan napfényes helyeket kedveli, ahol a nap egy részében árnyékban is lehet. A talajba keverjen komposztot vagy más szerves anyagot, mely biztosítja a levelek növekedéséhez szükséges nitrogént; ültetés előtt pedig ássa fel alaposan a földet. A petrezselyemnek a kaporhoz és más répafélékhez hasonlóan hosszú karógyökere van, így nem veszi jó néven, ha túl tömör vagy köves a talaj.

Kakukkfű
Dísznövényként és étkezési célra is termesztik, ezért győződjön meg róla, hogy a konyhai változatot telepíti-e a cserépbe vagy a fűszerkertbe. A kakukkfű alacsonyra növő, szőnyegszerűen elburjánzó évelő, mely hagyományos kerti talajt és sok napfényt igényel. Az átteleléshez fontos, hogy a talaj jó vízelvezetésű legyen. Kertje díszítésére ültethet tarka változatokat, például zöld-arany és zöld-ezüst levelűeket, vagy érdekes, citrom- és narancsillatú fajtákat. A kakukkfű különösen szószok és ecetek, levesek, egytálételek, valamint hús és hal ízesítéséhez használatos. A kakukkfüvet tartalmazó receptekért kattintson!

Oregánó
Az oregánó vagy szurokfű az olasz konyha egyik alapeleme. Gyorsan terjedő évelő növény, de a kertben gyomlálással kordában tarthatja, vagy pedig nevelheti cserépben is. Meghálálja a sok napfényt és a jó vízelvezetésű földet. A legjobb aromája a friss, gyenge hajtásoknak és leveleknek van. Amint észreveszi, hogy virágzik, szedje le róla a virágkezdeményeket, így a levelek nem válnak keserűvé. Valami különlegesre vágyik? Az oregánónak létezik egy élénk aranyszínű, enyhébb ízű változata, mely kiváló például ételek díszítéséhez vagy salátákba.

Levendula
A levendula nemcsak szappanként és illatosítóként használható: sajátos aromája teákhoz, sült húshoz, sőt édességekhez, például csokoládéhoz vagy kekszekhez is illik. Növekedéséhez száraz, meleg, napos helyre van szüksége; a nedves téli idő tönkreteszi a palántákat. Nem érdemes tápanyagban túl gazdag talajba ültetni, mivel így csökken a növény illatát és ízét adó illóolajok erőssége. Bár a levendula évelő félcserje, némely változata nem túl fagytűrő: ezeket ültesse egynyáriként, vagy nevelje cserépben. Aztán készíthet levendulás zsákocskát.

Vote it up
251
Tetszett?Szavazzon rá!