Lehet, hogy ön is cukorbeteg

Több százezren élnek az országban fel nem ismert diabétesszel. Ön vajon észreveszi az egyszerű figyelmeztető jeleket?

Amikor a siófoki Bíró László 1990-ben a szokásos orvosi ellenőrzésre ment, háziorvosának feltűnt a bal lábának lilás színe. László egy ideje már hideget is érzett a lábában, ám az időjárásnak tulajdonította. Kórházba küldték, ahol megállapították, hogy érszűkülete van. Amikor a kezelőorvosa elmondta neki, hogy feltehetően amputálni kell a lábát, László elzárkózott a lehetőségtől, és elhagyta a kórházat.

Felkereste szekszárdi orvos rokonait, akik szintén kórházba küldték. Két hónap rábeszélés után beleegyezett az angiográfiába, amely teljes elzáródást mutatott ki térdtől egészen köldökig. Végül két bypassműtétet hajtottak végre rajta Budapesten: a jobb lábából vettek ki egy eret, és azt ültették át a balba, az elzáródott ér helyére.

Már a műtőasztalon feküdt, amikor a sebészorvos megkérdezte tőle, hány éve cukorbeteg. – Mostantól, hiszen most mondta ki – mondta László.

– Egy fenét, maga már legalább tíz éve az – jött a válasz. A későbbi vizsgálatok tényleg kimutatták a diabéteszt, amely egészen addig rejtve maradt: érproblémáit leszámítva egyedül száraz, időnként vérző bőre utalt erre, a szokásos tünetek nem mutatkoztak.

László először idegenkedett az inzulininjekciótól, de egy diabéteszes barátja meggyőzte arról, hogy tényleg fontos. Azóta az inzulin mellett diétázik is, saját maga termeszt zöldséget és süti a kenyerét, közben a siófoki Cukorbetegek Egyesületének elnöke.

A most 67 éves férfinak szerencséje volt, hogy megúszta a két műtéttel.

A londoni Imperial College és a Harvard Egyetemen működő Közegészségügyi Intézet 2011-ben végzett felmérése kimutatta, hogy a világ cukorbetegeinek a száma 1980-tól 2008-ig több mint kétszeresére, 153 millióról 347 millióra emelkedett.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság statisztikái szerint ma Magyarországon körülbelül 700 ezer cukorbeteg felnőttről tudnak az orvosok, és ugyanennyien élhetnek fel nem ismert diabétesszel, vagyis minden hetedik honfitársunk szenvedhet ettől a rendellenességtől. Tavaly összesen több mint 33 milliárd forint értékű inzulint és gyógyszereket kaptak a cukorbetegek – és ez az összeg évente 2-3 milliárddal nő.

Nyolc gyakori tünet
A Brit Diabetológusok Szövetsége az alábbi figyelmeztető jeleket sorolja fel. Ha ezeket észleli,  forduljon orvoshoz:

1. rendellenes, kínzó szomjúság
2. gyakori és bőséges vizeletürítés, éjszakai vizelés
3. egyes esetekben hirtelen, megmagyarázhatatlan testtömegcsökkenés
4. lassan gyógyuló sebek vagy bőrfertőzések
5. kiújuló fertőzések
6. homályos látás
7. rendszeresen ismétlődő kiütés, nemi szervek viszketése vagy impotencia
8. megmagyarázhatatlan gyöngeség és szélsőséges kimerültség.

Ha megállapítják a cukorbetegséget, fontos a későbbi orvosi ellenőrzés. Az egyszerű vércukorteszthez az ujjbegyen ejtett tűszúrással vért vesznek, ezt az elektronikus mérőműszerbe juttatják, amely azonnal eredményt ad.

A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége honlapján számos olyan teszt van, amelyek segíthetnek felmérni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, illetve megtervezni az egészséges étrendet, életmódot.

A diabetes mellitus olyan állapot, amelynél kórosan magas a vércukorszint (a vérben található glükóz, azaz szőlőcukor mennyisége). A hasnyálmirigy által termelt inzulin hormon kell ahhoz, hogy a szervezetben a sejtek többsége felvegye a vérből a szőlőcukrot és azt aztán azonnali energianyerésre fordítsa vagy elraktározza. Ám ha nem termelődik elég inzulin, vagy nem hat megfelelően (ez utóbbi az inzulinrezisztencia), akkor a szőlőcukor szintje tartósan magas lesz a vérben, ami károsítja az ereket, idegeket és más szöveteket.

A diabéteszesek mintegy 10 százalékánál – zömmel viszonylag fiataloknál – elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei. Az ebben az úgynevezett 1-es típusú, inzulinfüggő vagy fiatalkori cukorbetegségben szenvedők naponta többször inzulininjekciót igényelnek, esetükben a szájon át szedhető gyógyszer nem alkalmas a betegség kezelésére.

A cukorbetegek többsége azonban Bíró Lászlóhoz hasonlóan a nem inzulinfüggő, 2-es típushoz tartozik, amelyben a szervezet termel inzulint, de nem eleget. Ők nem minden esetben szorulnak inzulininjekcióra.

A 2-es típusú cukorbetegség az európaiakat főleg 40 éves kor fölött érinti. Bár „időskori” cukorbetegségnek is hívják, az elmúlt évtizedekben az elhízással és az egészségtelen életmód gyakoribbá válásával megjelent a fiatalok között is.

A túlzottan magas vércukorszint betegségek egész sorához vezet, a szív- és érrendszeri megbetegedések (szívroham és stroke) kockázatát például akár ötszörösére is növelheti. Az alsó végtagi idült fertőzések és amputációk valószínűsége szintén nagyobb a diabéteszeseknél: a neuropátiának („idegzsábának”) nevezett, idegeket érintő károsodás tünete a lábzsibbadás, emiatt gyakoribbak a végtagsérülések, amelyek azután a rosszabb keringés miatt nehezebben gyógyulnak. Magyarországon a lábamputációk leggyakoribb oka a cukorbetegség.

A cukorbeteg férfiak több mint 50 százalékánál léphetnek fel zavarok a nemi életben. Dr. Hidvégi Tibor, a Magyar Diabetes Társaság főtitkára azt javasolja, hogy minden impotenciával orvoshoz forduló férfinál ki kell vizsgálni, nincs-e diabétesze: – A cukorbetegség kezelése, a jobb anyagcsere enyhíti ezt a tünetet is – mondja.

A diabétesz hathat a szemfenék ideghártyáját ellátó kis erekre is, a munkaképes korúak vakságának leggyakoribb oka a cukorbetegség okozta retinabántalom (diabéteszes retinopátia).

Bár ez a látásvesztés jórészt megelőzhető gyógyszerekkel vagy lézeres kezeléssel, illetve az állapot súlyosbodása lassítható, az újonnan diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegek körülbelül 60 százalékának már károsodott a retinája. – A diabétesz olyan érelváltozást okozhat, amelyet csak szemfenékvizsgálattal lehet észrevenni, és amely egy ideig nem is zavarja a látást – mondja dr. Lengyel Zoltán, a Szent Margit Kórház osztályvezető belgyógyász főorvosa. – Ezért ragaszkodom hozzá, hogy minden cukorbeteget évente megvizsgáljon szemész is.

A nem kezelt diabétesz súlyos szövődményei létfontosságúvá teszik, hogy a jelenleginél hamarabb felismerjük a betegséget. – Nincs az élővilágban más lény, amely olyan mértékben tudna adaptálódni, mint az ember – mondja Fövényi József professzor, a Péterfy Sándor Utcai Kórház diabetes szakrendelőjének vezető főorvosa. – Sokaknak évek óta magas a vércukorszintjük, de nincs semmilyen panaszuk. És ha valaki egy kicsit fáradékony, azt gondolja, ez a korral jár, vagy a stressz miatt van, nem gondol a cukorbetegség lehetőségére.

Máger József ruhaipari technikus is csak akkor tudta meg 50 évesen, hogy cukorbeteg, amikor elment a jogosítványhoz szükséges orvosi vizsgálatra. Orvosa elmagyarázta neki a szükséges diétát és életmódot, de mivel semmilyen panasza nem volt, figyelmen kívül hagyta az útmutatást.

Hat évvel később, nyaralás közben két hét alatt 12 kilót fogyott, és csillapíthatatlan szomjúságot érzett. Hazaérkezése után elment a Szent István Kórházba, ahol nagyon magas, 28,2 mmol/l vércukorszintet mértek nála.

Ekkor már komolyan vette a betegségét. Részt vett egy betegoktatási kurzuson (ma már nincsenek ilyenek Magyarországon), majd az ott tanultak hatására még mélyebben beleásta magát a témába – az immár nyugdíjas férfi 13 éve vezeti a Szent István Kórház cukorbetegklubját.

A szigorúan betartott diétának és a heti háromszori, alkalmanként 2-3 kilométeres sétának köszönhetően hét hónap kezelés után felhagyhatott az inzulininjekciókkal, később pedig a gyógyszerek szedésével is.

Az ő példája is bizonyítja, milyen fontos a testmozgás szerepe.

A Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének az Amerikai Orvosszövetség folyóiratában 2011-ben közölt tanulmánya megállapította, hogy a huzamos ideig tartó tévénézés (amely gyakran az ülő életmód jele) egyértelmű összefüggést mutat a 2-es típusú cukorbetegség veszélyével. Napi két órát meghaladó televíziózás esetén minden további két óra 20 százalékkal fokozza a betegség kockázatát.

– A tanulság egyszerű – mutat rá Frank Hu, a jelentés szerzője, a Harvard Közegészségügyi Intézetének táplálkozás- és járványtanprofesszora.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség szerint a rendszeres, napi legalább félórás gyaloglás 35-40 százalékkal mérsékli a 2-es típusú cukorbetegség rizikóját.

További rizikófaktor a túlsúlyosság. Átlagos magasságú nőknél ez 80, férfiaknál 94 cm feletti derékbőséget jelent. Minél kövérebb valaki, a szervezete annál több inzulint igényel, és annál valószínűbb, hogy a hasnyálmirigye a megterhelés alatt elégtelenül működik.

Megyaszai Ferencné 25 éve erősen túlsúlyos volt, és egy vírusos megbetegedés miatt előírt vérvétel során mértek nála nagyon magas vércukrot. Az eredmény láttán az orvosa azonnal kórházba küldte, ahol diagnosztizálták a cukorbetegséget.

Ő viszont sokáig nem látta be, mi a megoldás, aztán végül tíz évvel ezelőtt megérlelődött benne az elhatározás, hogy végre lefogy. – Kilenc hónap alatt sikerült a 130 kilómból 45-öt leadnom, egy évre rá pedig abbahagyhattam az inzulinozást – mondja a ma már 69 éves nyugdíjas gépészmérnök.

A zsírdús étrend, valamint a diabéteszes közeli vérrokon ugyancsak rizikófaktor, és sokan a dohányzást is kockázati tényezőnek tekintik. Nőknél a várandósság alatt emelkedett vércukorszint (az úgynevezett terhességi diabétesz) arra hívja fel a figyelmet, hogy nagyobb a későbbi 2-es típusú cukorbetegség veszélye.

Ördög Anett 32 éves ügyfélszolgálati csoportvezetőről várandóssága 28. hetében, az ilyenkor szükséges vizsgálaton derült ki, hogy 10 mmol/l körülire nőtt a vércukra. – Először elég rosszul érintett, amikor hazaértem, kicsit sírdogáltam is – emlékezik vissza. Amikor megosztotta a hírt az édesanyjával – aki maga 2-es típusú cukorbeteg –, annak eszébe jutott, hogy vele is ugyanez történt, amikor Anettel volt várandós.

Anett egy dietetikus segítségével átállt a szükséges diétára. Kezdetben tortúraként élte meg a váltást, de aztán gyorsan hozzászokott; sőt, úgy gondolja, hogy a jövőben is be fogja tartani a szabályokat, akkor is, ha vércukorszintje visszaáll a normális szintre. – Igazából hálás vagyok, hogy ez így alakult, mert rendszeresítette az étkezésemet – vallja be Anett.

Mivel több felmenője is cukorbeteg volt, Anett tudja, hogy nála is kialakulhat az öregkori diabétesz, de mostani tapasztalatai után már kevésbé tart annak következményeitől. Fia, Attila Kornél, egészségesen jött világra idén szeptemberben.

Mivel Anett odafigyel a táplálkozására, sem a látását, sem a végtagjait nem veszítette el. De nem mindenki ilyen szerencsés.

– A legújabb közleményekből tudjuk – mondja George Alberti professzor, a Brit Diabetológusok Szövetségének alelnöke –, hogy mire a betegséget diagnosztizálják, a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők 50 százalékánál szövődmények alakulnak ki, például magas vérnyomás, impotencia és szövetkárosodás, ami akár tíz éven át rejtve maradt diabéteszre utal. Semmit se bízzunk a véletlenre! – figyelmeztet. – Akinél a rizikófaktorok jelen vannak vagy bármely gyanús tünetet észlel, illetve közeli vérrokona cukorbeteg, keresse fel az orvosát!

A diabétesz kimutatására vérvizsgálatot kell végezni (bár beszerezhetők a vizeletben ürülő glükóz kimutatására tesztcsíkok, ezek alkalmazása azonban nem ajánlott szűrésre).

A vérvizsgálat során mért magasabb glükózszintek esetén további kivizsgálást végeznek, ismételt vércukormérésekre kerülhet sor ellenőrzött körülmények között.

Mivel a 2-es típusú cukorbetegség akár tíz éven át is tünetmentes maradhat, fontos a rendszeres szűrés. – A diabéteszre fordított költség körülbelül egy százaléka a szűrés, a felismerés, 20-25 százaléka a gyógyszeres kezelés, és 70 százaléka a szövődmények kezelése – mondja dr. Hidvégi. – Gondoljunk csak bele, mekkora terhet ró egy vak ember mind a családra, mind a társadalomra, illetve mennyibe kerül valakinek a rendszeres művesekezelése.

A cukorbetegség elleni említett óvintézkedések mellett régen bevált gyógyszerkészítmények egész sora áll az orvosok rendelkezésére, továbbá két új terápiás lehetőség is, az inkretinmimetikumok és a DPP-4-gátlók, amelyek az inkretin hormonra hatva segítik a szervezet inzulintermelését, csökkentik a máj által termelt glükóz mennyiségét.

A már diagnosztizált cukorbetegeknél rendszeresen vizsgálni kell a vizelet fehérjetartalmát is. A 2-es típusú diabétesz a páciensek harmadánál vesekárosodást idéz elő, de adatok utalnak arra, hogy az egészséges vérnyomás, a normális határok között tartott vércukor és a megfelelő étrend késleltetheti a vesekárosodást.

Figyelemre méltó kezdeményezés a betegség korai felismeréséért és megelőzéséért küzdő Egy Csepp Figyelem Alapítvány. Az Erős Antónia nevével fémjelzett civil szervezet közbenjárására közel 600 hazai gyógyszertárban kérhet bárki azonnali szűrővizsgálatot (ingyen vagy jelképes összegért). November 18-án ingyenes családi és egészségnapot tartanak a budapesti Syma Csarnokban. További információ: egycseppfigyelem.hu.

Mit tehet, hogy megóvja magát a cukorbetegségtől? – Mozogjon többet, és ügyeljen a testsúlyára – javasolja dr. Lengyel. – Lehet káposztát, salátát fogyasztani, és nem kell sok lisztes-rizses-krumplis dolgot enni.

Dr. Székely Katalin nyugdíjas körülbelül öt éve hosszabbíttatta meg a jogosítványát, és a vizsgálat során 8-9 mmol/l körüli vércukorértéket mértek nála. Az orvos a biztonság kedvéért elküldte őt egy ellenőrző próbára, és az bebizonyította, hogy diabétesz okozza a magas vércukrot. – Azóta inzulinnal élek, és ügyelek az étrendemre – mondja.

Már cukorbetegként kezdte el írni Édes élet cukor nélkül című blogját, amelyben diabetikus recepteket oszt meg – köztük sok édességét is, amelyek részben a nagymamája kézzel írt szakácskönyvéből származnak, és ő módosította.

Példája is bizonyítja, hogy a diabétesz nem feltétlenül életfogytiglani betegségre szóló ítélet. Gyors diagnózis, életmód-változtatás, illetve olykor gyógyszer segítségével a cukorbetegek éppoly hosszú és tartalmas életre számíthatnak, mint bárki más. 

Vote it up
277
Tetszett?Szavazzon rá!