Lehet, hogy stroke-om van?

Ha azonnal kezelik a szélütést, kisebb az agykárosodás mértéke. Ismerje fel a sokszor félrevezető tüneteket!

Nem szabad átsiklani a stroke tünetei fölött
Egy átlagos stroke során az agy percenként körülbelül 1,9 millió sejtet veszít el, és míg meg nem kapja a megfelelő kezelést, óránként 3 és fél évet öregedik. Minél tovább tart a stroke, illetve minél inkább késik a kezelés, annál nagyobb lesz a maradandó beszédzavar, az emlékezetkiesés és a magatartásbeli változás veszélye. Ha azonban korán felismerik a stroke-ot, javul a sikeres kezelés valószínűsége: minimalizálható lehet a károsodás, és nagyobb lehet a teljes felépülés esélye. – A stroke ijesztő, emiatt inkább nem is akar az érintett tudomást venni róla: a betegség tagadása az egyik leggyakoribb oka a kezelés csúszásának. Amikor arról kérdezem a pácienseket a sürgősségin, hogy miért vártak a mentő hívásával, a leggyakoribb válasz nem más, mint az, hogy azt remélték: magától el fog múlni – állítja Carolyn Brockington, a New York-i Mount Sinai Stroke Központ igazgatója.

A stroke-nak két típusa létezik: az iszkémiás stroke során az elzáródó ér miatt romlik az agy vérellátása. A vérzéses (hemorrágiás) stroke, azaz az agyvérzés oka az érfal felrepedése: ilyenkor vér szivárog az agyba. A két típus tünetei lehetnek azonosak is: a legfontosabb, hogy ha a stroke bármely lehetséges jelét tapasztalja, azonnal hívja a mentőket.

Azt hiszi, a fáradtságtól lát kettőt?
Az olyan látásproblémák, mint a kettőslátás, a homályos látás vagy a csak egyik szemben jelentkező rövidlátás mind a stroke tünetei is lehetnek – sokan azonban ezeket mással, akár a fáradtsággal, akár az idősödéssel magyarázzák. – Nagyon ritka, hogy pusztán a fáradtság vagy a túl sok olvasás következménye legyen a kettőslátás – figyelmeztet dr. Brockington. Az erek elzáródása miatt csökken a szembe jutó oxigén mennyisége, ez okozhatja a látászavarokat. Előfordul, hogy önmagában, a stroke egyéb tünetei nélkül jelentkezik!

Azt hiszi, azért zsibbad a karja, mert elaludta?
Ha zsibbadó karral vagy lábbal ébred, könnyű arra fogni, hogy biztos elfeküdt egy ideget. – Ne féljen a hipochondria vádjától: ha hirtelen gyengének érzi a karját, vagy zsibbadni kezd, és ez percekkel később sem enyhül, hívja a mentőket – tanácsolja Ralph Sacco, a Miami Egyetem neurológusa.

A hangképzési zavart a gyógyszereire fogja
– Egyes gyógyszerek, például a fájdalomcsillapítók, okozhatnak hangképzési zavart, rekedtséget, ezért sokan inkább itt keresik a magyarázatot, és nem egy esetleges stroke-ban – állítja dr. Sacco. Ha azonban nem rendszeresen vagy gyógyszer nélkül tapasztalja ezt a tünetet, akkor inkább a stroke jele lehet; azonnal segítséghez kell fordulnia.

Nem csak az alkohol okozhatja az ingatagságot
– Gyakori, hogy az emberek az egyensúlyérzékük elvesztését egy korábbi italozással magyarázzák – állítja dr. Brockington. – De gondoljon csak bele: ezek a problémák nem késleltetve jelentkeznek, az előző esti ital aligha lehet a felelős. Okozhatja azonban az agy vérállátásának a romlása!

Ha egyszer csak váratlanul botladozni kezd, nem tud egyenesen járni, és hirtelen szédülést tapasztal, ne várjon arra, hogy az magától elmúljon: hívja a mentőt.

Biztos, hogy csak a fáradtság miatt nem jut eszébe?
Dr. Brockington szerint, ha valakinek nem jut eszébe a megfelelő szó, vagy egyszerűen elveszíti a gondolatmenete fonalát, az általában azzal menti ki magát, hogy fáradt. Márpedig a hirtelen kognitív deficit a stroke egyik gyakori jele! – Előfordul, hogy az embernek nem jut eszébe egy-egy szó, de az már bajt jelent, ha huzamosabb ideig nem jut eszébe semmi sem, ha nem képes megszólalni – figyelmeztet Brockington.

Nem ritka, hogy a stroke-ot átélő személy észre sem veszi, hogy bármi probléma lenne – sokszor a környezetében levőknek kell figyelmeztetniük. – Az agy bizonyos részének károsodásával romlik a percepció és a gondolkozásra való készség is – magyarázza dr. Sacco.

Nem csak a migrén okozhat éles fejfájást
Lehet, hogy valóban csak migrén; de ha az önre nem jellemző, akkor lehet stroke is. – A migrénes fejfájás gyakran hasonló tünetekkel jár, mint a stroke, – állítja Sacco. – Én ezért inkább azt tanácsolom a betegeimnek, hogy ha szokatlan migrénes fejfájásuk van, úgy álljanak hozzá, mintha stroke lenne, és hívjanak segítséget. Majd mi eldöntjük, hogy mi a teendő.

Vote it up
258
Tetszett?Szavazzon rá!