Lehet jobban

Halász Gábor, a Barátok közt egykori színésze váratlanul hátrahagyta a rivaldafényt, s egy aprócska zalai falu polgármestere lett

Megjelent: 2011. szeptember

Kapcsolódó cikkek

Országos ismertségre tett szert a Barátok közt című televíziós sorozat egyik szereplőjeként. Majd minden este láthattuk a képernyőn, úgy tűnt, a Szegedről indult fiatal színészt, Halász Gábort végképp beszippantja a celebvilág. De nem így történt: váratlanul hátrahagyta a rivaldafényt, s egy zalai falu polgármestere lett.

Öt év telt el azóta, s mára bizonyította: ahogy a kamerák előtt és a színpadon, úgy Kiskutas vezetőjeként is megállja a helyét. – A véletlennek és a dacosságomnak köszönhetően lettem polgármester – emlékszik vissza Halász Gábor.

Rokonai költöztek Kiskutasra, s gyakorta meglátogatta őket a Zalaegerszeghez közeli, 220 lakosú, erdők ölelésében, völgyben fekvő, idilli faluban. Egy idő után azonban már nemcsak látogatóba ment, mert unokatestvére unszolására segített kulturális rendezvények szervezésében – végül már egy többnapos kiskutasi fesztiválról álmodoztak. El is készült a fesztivál terve, ám az akkori polgármester nem rajongott az ötletért.

Halász Gábor erre dühbe gurult, s 2006 őszén, harmincnégy évesen harcba szállt a polgármesteri székért, hogy megmutassa: „Jobban is lehet vezetni a falut.”

Bár akkoriban sokan meghökkentek a döntésén, Halász Gábortól soha nem álltak távol a hirtelen váltások. Szülővárosában, Szegeden már hétévesen statiszta volt a színházban, s úgy tűnt, egyenes út vezet számára a színészpályára. Ő viszont – a vonatok szerelmeseként – vasútgépésznek tanult.

Már kitanulta ezt a szakmát, amikor újra nagyot fordított az életén. – Bodolay Géza és Zsótér Sándor patronálni kezdett, ezért mégis inkább a színészetet választottam – meséli.

Ösztöndíjasként végezte el a színészképző stúdiót Szegeden, ezután pedig mind komolyabb szerepeket bíztak rá. Ünnepelt színésszé válhatott volna szülővárosában, ám ő szerepet vállalt az induló Barátok közt című sorozatban, noha kényes feladatot bíztak rá: egy homoszexuális fiatalembert kellett alakítania.

Négy éven át játszotta Hoffer Misit, s országos ismertségre tett szert. Amikor szakított a szappanoperával, műsorvezetői állást kínáltak neki a konkurens csatornánál. Persze belevágott ebbe is. Eközben visszatért a színházhoz, majd közgazdásznak, kommunikációs szakembernek tanult, és kommunikációs tanácsadó lett a MÁV vezérigazgatóságán.

Harminc is alig múlt, de volt már színész, celeb, műsorvezető, tanácsadó, ráadásul még csak ekkor következett az igazi fordulat: polgármesterjelölt lett Kiskutason.

Sok minden szólt ellene a faluban, viszont az ismertség a malmára hajtotta a vizet. Kiskutas egyik idős lakója, Cecília néni például kikéri magának, amikor azt kérdezem tőle, miért szavaztak akkoriban egy „jöttmentre”: – Hogyan lett volna az!? Régóta ismertük már a Gábort, mindennap láttuk a tévében.

Végül 63 százalékos támogatottsággal választották meg a falu élére. A győzelem után Kiskutasra költözött, és nyomban nekilátott a munkának, mára pedig bizonyította, hogy rászolgált a helyiek bizalmára.

Az évente csupán 23 millió forintból gazdálkodó falu leküzdötte régi, ötmilliós adósságát, ugyanakkor több fejlesztésre is futotta. Renoválták a kultúrházat, könyvtárt, számítógépes termet hoztak létre, restaurálták a kápolnát, felújították a község egyetlen szolgálati lakását és a faluházat, valamint új buszmegállókra cserélték az ócska lemezbodegákat. Szokatlanul közvetlen hangvételű helyi lapot, új internetes portált is indított a polgármester, s öt év alatt – irodalmi estektől kezdve a színházi előadásokig – összesen száz kisebb-nagyobb kulturális rendezvényt tartottak a faluban. Halász Gábort tavaly ősszel már 71 százalékos támogatottsággal választották újra.

– Pénzügyi szempontból arra lehetünk a legbüszkébbek, hogy nem vettünk fel hitelt. Ha kellett, állástalan kőművest alkalmaztunk közmunkásként, s irányítása alatt a falu apraja-nagyja maltert kevert, téglát hordott – meséli.

Létrehozta a Segítő Kezek Szövetségét, amelynek tagjai elmennek bárhová, ahol szükség van munkájukra

A kiskutasi kétkezi munkát ma már „exportálja” is. Létrehozta a Segítő Kezek Szövetségét, amelynek tagjai elmennek bárhová, ahol szükség van munkájukra. A szintén zalai Magyarföldön például a fatemplom építésében vettek részt. Halász Gábor adóbevételt és munkahelyet teremtő beruházásokról, nagyszabású fejlesztésekről azonban szót sem ejt.

– Nincs szükség gyárakra, lakóparkokra, grandiózus beruházásokra. Szeretnénk megőrizni a falu hangulatát, méretét és az ebből fakadó értékeket. Ez hosszú távon kifizetődő lesz, hiszen egyre több turista keresi az érintetlen falvakat, s ez előbb-utóbb munkahelyeket, bevételeket is teremthet – magyarázza a polgármester, ám gyorsan hozzáteszi: – Szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ezt megtehetjük. Zalaegerszeg közelségének köszönhetően szinte nincs munkanélküliség nálunk.

Kiskutason bárkit kérdezünk, elismeréssel szól Halász Gáborról. Többek szerint nemcsak szebb, a programok sokasága révén élhetőbb lett a falu, s a közösség is egységesebb, mint valaha. A helyiek azt is megemlítik, hogy polgármesterük állandóan nyüzsög, szervez, segít, intéz, pedig ma már nem is csak Kiskutason dolgozik. Mostanra ugyanis Halász Gábor a hévízi művelődési központ igazgatója, egy keszthelyi, valamint egy nagykanizsai rádió vezetője is. Nagykutas körjegyzője, Erdélyi Gábor a polgármester munkabírása mellett azt emeli ki:

– Határozott, célratörő, de nem egyszemélyes vezetésben gondolkodó ember. Nem rest tanácsot kérni, ha valamiben bizonytalan, s megfelelő érvek alapján elfogad más véleményeket is. És ami manapság különösen fontos, távol tartja a falutól a pártpolitikát.

– Nem engedem, hogy megrontsa a politika Kiskutast – jelenti ki a polgármester. – A faluban számomra nincs jobb- és baloldal, csak egy közösség létezik. Az, amelyik segíti Kiskutas boldogulását.

Vote it up
452
Tetszett?Szavazzon rá!