Hozzávalók 4 személyre
20 dkg cukor • 2 dl víz • 1 rúd vanília • 8 evőkanál frissen facsart lime-lé • 3 db zselatinlap • 2 db nagyobb tojás • 2,5 dl tejszín • 2 kiskanál reszelt lime-héj
Elkészítés
1. Összekeverjük a cukrot és a vizet, beletesszük a hosszában kettévágott vaníliarudat. Közepes lángon addig főzzük, míg sziruppá nem sűrűsödik. A tűzről levéve a vaníliarudat kivesszük, belekeverünk 1 evőkanál limelét, letakarjuk, és hűlni hagyjuk. 1,2 dl-t félreteszünk belőle a tálaláshoz.
2. A zselatinlapokat összekeverjük 7 evőkanál lime-lével, és 10 percig állni hagyjuk, míg a zselatin meg nem puhul. Hozzáöntjük a lime-sziruphoz, és lassú tűzön forraljuk, míg a zselatin fel nem oldódik. Hőálló edényben kézi mixerrel magas fokozaton felverjük a tojásokat, és óvatosan belekeverjük a meleg lime-lét.
3. Forrásban lévő víz fölé helyezzük (ügyeljünk, hogy az edény alja ne érjen bele a vízbe!), és folyamatosan kevergetve addig melegítjük, míg a közepébe szúrt hőmérő 60 °C-t nem mutat. További 3 percig főzzük, majd az edényt egy jeges vízzel teli lábosba állítjuk, és folyamatosan kevergetve lehűtjük (kb. 3 perc).
4. A tejszínt habbá verjük, két adagban a mousse-hoz keverjük, majd hozzáadjuk a limehéjat is. Lefedjük, és minimum 6 órára hűtőbe tesszük (egy napnál tovább ne tároljuk!)
5. Evőkanállal kis tojásokat formálunk a mousse-ból, és a félretett lime-os-vaníliás sziruppal leöntve tálaljuk.
Hozzászólás