Linzertorta

Az ínyencek már 300 éve élvezik a világ legrégebben ismert tortáját, amelyet 1696-ban említettek először név szerint

Hasonló receptek

Hozzávalók 12-16 szelethez
30 dkg liszt 30 dkg vaj 30 dkg darált dió 22 dkg cukor 1 tojás 1/2 kiskanál őrölt szegfűszeg 1 kiskanál fahéj 1/2 citrom héja és leve

A töltelékhez: ribiszkelekvár 1 késhegynyi vanília 1 fehér ostyalap 1 tojássárgája 4 dkg mandulapehely 4 evőkanál porcukor

Elkészítés
1. Keverjük össze a lisztet és a vajat. Gyúrjuk össze a többi hozzávalóval, és dolgozzuk sima omlós tésztává. Tegyük 30 percre hidegre.

2. Nyújtsuk ki a tészta kétharmad részét egy kapcsos tortasütő alaplapján. Tegyük rá az ostyalapot, és kenjük meg bőségesen lekvárral úgy, hogy az ostyalap peremén egyujjnyi vastagságú csíkot hagyjunk szabadon.

3. A maradék tészta kb. kétharmadából sodorjunk ceruzavastagságú tésztacsíkokat, és helyezzük rács alakban a tészta tetejére. A megmaradt tésztából sodorjunk vastagabb hengert, és nyomkodjuk szorosan a torta pereme köré.

4. Verjünk fel egy tojássárgáját. Kenjük be vele a rácsot és a torta peremét, majd szórjunk a tetejére mandulapelyhet.

5. Süssük kb. 50 percig, amíg a torta barnára nem sül. Hagyjuk kihűlni, majd vegyük ki a sütőformából. Keverjük össze a porcukrot és a vaníliát, és hintsük a tortára.

Vote it up
292
Tetszett?Szavazzon rá!