Hozzávalók 12-16 szelethez
30 dkg liszt • 30 dkg vaj • 30 dkg darált dió • 22 dkg cukor • 1 tojás • 1/2 kiskanál őrölt szegfűszeg • 1 kiskanál fahéj • 1/2 citrom héja és leve
A töltelékhez: ribiszkelekvár • 1 késhegynyi vanília • 1 fehér ostyalap • 1 tojássárgája • 4 dkg mandulapehely • 4 evőkanál porcukor
Elkészítés
1. Keverjük össze a lisztet és a vajat. Gyúrjuk össze a többi hozzávalóval, és dolgozzuk sima omlós tésztává. Tegyük 30 percre hidegre.
2. Nyújtsuk ki a tészta kétharmad részét egy kapcsos tortasütő alaplapján. Tegyük rá az ostyalapot, és kenjük meg bőségesen lekvárral úgy, hogy az ostyalap peremén egyujjnyi vastagságú csíkot hagyjunk szabadon.
3. A maradék tészta kb. kétharmadából sodorjunk ceruzavastagságú tésztacsíkokat, és helyezzük rács alakban a tészta tetejére. A megmaradt tésztából sodorjunk vastagabb hengert, és nyomkodjuk szorosan a torta pereme köré.
4. Verjünk fel egy tojássárgáját. Kenjük be vele a rácsot és a torta peremét, majd szórjunk a tetejére mandulapelyhet.
5. Süssük kb. 50 percig, amíg a torta barnára nem sül. Hagyjuk kihűlni, majd vegyük ki a sütőformából. Keverjük össze a porcukrot és a vaníliát, és hintsük a tortára.
Hozzászólás