Lisztérzékenység: a legújabb kutatások

Egyszer talán gyógyítható lesz a cöliákia, hiszen ígéretes vizsgálatok folynak sok helyütt

Simon Emese megtanult együttélni a lisztérzékenységgel, ám a betegeknek egyszer talán nem kell kompromisszumot kötniük.

A cöliákiával kapcsolatos fejleményeket jósolgatni olyan, mint egy többféle befejezéssel forgatott mozifilmet nézni. A jövendő megoldást éppúgy jelentheti egy védőoltás-sorozat, mint egy szájon át adható enzim, amely lebontja a glutént, mielőtt az a vékonybélbe érne.

A gondon talán olyan élelmiszerek – kenyerek, száraztészták, aprósütemények – széles választéka segít majd, amelyek tartalmaznak ugyan búzát, de génmódosítás révén megváltoztatott szerkezetű gluténnel.

Az is lehet, hogy a mostaninál lényegesen korszerűbb szűrés és DNS-térképezés orvosolja majd a problémát, a szakemberek ezáltal azonosítják a veszélyeztetett egyéneket, s olyan baktériumokat adhatnak nekik, amelyek gluténtűrésre szoktatják az érintettek szervezetét.

Íme, a legfrissebb kutatási hírek a világ különböző tájairól:

• Finnország, Tampere Markku Mäki gyermekgyógyász-professzor, a cöliákia élvonalbeli kutatója nemrégiben fejezte be az ALV003 nevű hatóanyag elővizsgálatát. A szer mérsékli azt a kárt, amelyet a glutén akár kis mennyisége is kiválthat a vékonybél nyálkahártyájában. Mi következik ezután? Több páciensre kiterjedő vizsgálat, amelynek során a szert gluténmentes diéta keretében, minden főétkezésnél alkalmazzák.

• Hollandia, Leiden Frits Koning kutató tizennégy páciensen tesztelte a gluténlebon­tóként ismert prolil-endoproteáz (PEP) enzimet. Mivel az anyag immár bizonyítottan ártalmatlanul szedhető, a következőkben hatékonyságának a kipróbálására kerül sor.

• Egyesült Államok, Massachusetts, Cambridge A cöliákia elleni védőoltás kifejlesztésére és forgalmazására alapított ImmusanT vállalat immár a Nexvax2 II. fázisú ártalmatlansági próbáját tervezi. A vakcina szellemi atyja Bob Anderson gasztroenterológus, aki az első vizsgálatot még az ausztráliai Melbourne-ben végezte. Pácienseit a glutén három meghatározott, a cöliákiásoknál reakciót kiváltó peptidjének befecskendezésével teszik gluténtűrőkké.

• Egyesült Államok, Washington A Washingtoni Állami Egyetem professzora, Dieter von Wettstein növénytermesztési és talajtani szakember a glutén szerkezetének módosításával igyekszik a cöliákiások számára is biztonsággal fogyasztható búzát előállítani.

• Németország, Wendelsheim Torsten Matthias, az Aesku Diagnostics vállalat munkatársa olyan peptideket hozott létre, amelyekkel egészen korai időszakban lehet észlelni a gluténérzékenységet.

Vote it up
262
Tetszett?Szavazzon rá!