Mákos bejgli

Nem lehet elég korán elkezdni a karácsonyi felkészülést. Indítsunk az alapoknál

Hasonló receptek

Hozzávalók 6 személyre
6 evőkanál 55 fokos tej 7 gramm porélesztő 5 dkg cukor 4 evőkanál étolaj + a kelesztéshez 1,25 kiskanál nagy szemű só 1 db tojás 2 db tojásfehérje 20 dkg liszt + a dagasztáshoz 1 kiskanál őrölt gyömbér 1 evőkanál tejszín mák a díszítéshez

A töltelékhez: 0,9 dl tej 10 dkg cukor 10 dkg darált mák 3 evőkanál vaj 0,5 db citrom reszelt héja 0,25 kiskanál vaníliakivonat

Elkészítés
1.
A tejben 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt. Hozzákeverjük a cukrot, az olajat, a sót, az egész tojást és az egyik tojássárgáját, majd hozzáadjuk a lisztet, és az őrölt gyömbért, azután belisztezett felületen 6 perc alatt simára dagasztjuk.

2. A tésztát enyhén kiolajozott tálba tesszük, és lefedve 2 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lenyomkodjuk, majd újabb 1 órát kelesztjük.

3. A töltelékhez a tejet a cukorral, a mákkal, a vajjal és a citromhéjjal közepes lángon simára főzzük, majd hozzáadjuk a vaníliát, és hűlni hagyjuk.

4. A sütőt előmelegítjük 175 ºC-ra. A tésztát átgyúrjuk, két darab 25x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, és megkenjük a töltelékkel.

5. A hosszabb oldalakat 2,5 cm-nyire felhajtjuk, és a rövidebb oldalról kezdve feltekerjük a tésztát úgy, hogy végül egy kb. 7,5–10 cm széles rudat kapjunk.

6. A bejgliket a hajtással lefelé egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, majd a tetejüket megkenjük a maradék tojássárgájával elkevert tejszínnel, megszórjuk a mákkal, és 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Vote it up
Értékelje a cikket!
Tetszett?Szavazzon rá!