Mákos kalács körtével

Íme, egy remek húsvéti sütemény! Nyugodtan lefagyaszthatja felszeletelve, íze olyan lesz, akár a friss kalácsé. Kínálja félkeményre vert tejszínhabbal

Hasonló receptek

Hozzávalók 12-16 szelethez
37 dkg liszt és egy kevés a formázáshoz 1 db tojás 4 evőkanál cukor 10 dkg vaj 1 csipet só 1,5 dl tej 4 dkg élesztő

A töltelékhez: 1 db tojásfehérje 3 evőkanál cukor 0,5 kiskanál őrölt fahéj 2 kiskanál citromlé 15 dkg mák 0,5 kiskanál reszelt citromhéj 3 db keményhúsú savanykás körte 1,2 dl tej 5 dkg darabolt mandula 10 dkg sárgabaracklekvár porcukor a beszóráshoz

Elkészítés
1. A vajat megolvasztjuk, és hűlni hagyjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, és rászórjuk a cukrot és a sót. A tojást kikeverjük, és a vajjal együtt a lisztkupac szélére öntjük. A tejet langyosra melegítjük, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Az élesztős tejet a többi hozzávalóhoz öntjük, és az egészet kézi mixer dagasztókarjával gyorsan ragacsos tésztává gyúrjuk.

2. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. A töltelékhez a mákot finomra daráljuk, lábasba tesszük, hozzáöntjük a tejet és felforraljuk. Állandó keverés mellett, gyenge tűzön, 15 perc alatt besűrítjük. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a cukrot, a citromhéjat,a citromlevet, a fahéjat, a darabolt mandulát és a tojásfehérjét.

3. A munkalapot vékonyan belisztezzük. Erőteljes mozdulatokkal gyúrjuk a tésztát kb. 5 percig, amíg ruganyos nem lesz, és már nem ragad – közben néhányszor a pulthoz ütögetjük. Ezután egy 30×45 cm-es téglalap alakot nyújtunk belőle, és a mákos tölteléket egyenletesen ráterítjük.

4. A körtét meghámozzuk, nyolcfelé vágjuk, és eltávolítjuk a magházát. A gerezdeket a tésztalap középvonala mentén egymásra halmozzuk. A tésztalapot a hosszabbik szélétől kiindulva,mindkét oldalon a körtékig feltekerjük.

5. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Rátesszük a mákos kalácsot, és letakarva, még 10 percig kelesztjük. Ezután az előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.

6. Felforrósítjuk a sárgabaracklekvárt, és vékony lyukú szitán átpasszírozzuk. Kivesszük a kalácsot a sütőből, és az áttört baracklekvárral azonnal bekenjük. Ízlés szerint porcukorral is meghinthetjük.
 

Ismerje meg legjobb húsvéti receptjeinket!

Vote it up
194
Tetszett?Szavazzon rá!