Málnás piskótatekercs

Utolérhetetlen párost alkot a könnyű tészta és a friss, zamatos gyümölcsökből készült töltelék

Hasonló receptek

Hozzávalók
A töltelékhez: 35 dkg málna 2,5 dkg porcukor 4 db passiógyümölcs

A tésztához: 3 db nagy tojás 1 csipet só 12 dkg liszt vaj a sütőforma kikenéséhez málnaszemek mentalevélkék

Elkészítés
1. A málna felét félretesszük, a többit a porcukorral együtt tálba szórjuk és villával jól szétnyomkodjuk. A félbevágott passiógyümölcsök húsát kikanalazzuk, a málnához adjuk és összekeverjük.

2. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük, a tepsit kibéleljük sütőpapírral.

3. A tésztához a tojásokat, a cukrot és a sót forró vízfürdő fölött, nagy tálban világos krémmé keverjük.

4. Rászitáljuk a liszt felét, majd nagy habverővel óvatosan a krémbe forgatjuk. A maradék lisztet is rászitáljuk és hozzákeverjük. Végül 1 evőkanál langyos vízzel föllazítjuk.

5. A tésztát egyenletesen egy körülbelül 25×35 cm-es tepsibe terítjük. 10–12 perc alatt aranysárgára sütjük. Akkor jó, ha a tészta szépen felemelkedett és teljesen átsült. Amint kivettük a sütőből, a piskótalapot nagyobb sütőpapírra borítjuk, és ezzel egy időben a másik sütőpapírt lehúzzuk az aljáról.

6. A ropogósra sült széleket köröskörül levágjuk. A piskótalapot a keskenyebbik szélétől körülbelül 2,5 cm távolságra kissé behasítjuk, hogy könnyebben felgöngyölhessük.

7. A málnás keveréket a forró piskótalapon elegyengetjük, de a széleken 1 cm-es sávot szabadon hagyunk. Rászórjuk a maradék málnát. A piskótát a rövidebbik szélétől indulva óvatosan feltekerjük, és a tekercs végét lefelé fordítva a tepsibe tesszük.

8. A piskótatekercset melegen és hidegen is felszeletelhetjük. Málnaszemekkel és mentalevélkékkel díszítjük, tetszés szerint kínálhatunk hozzá vaníliakrémet.

Tippek
Piskótatekercs teljes kiőrlésű búzalisztből – A sima liszt felét teljes kiőrlésű búzaliszttel helyettesítjük. Ilyenkor valamivel több vizet adunk a tésztához, mivel a teljes kiőrlésű liszt több nedvességet vesz fel, mint a fehér liszt.

Almás-epres mogyorórolád – Liszt helyett 5 dkg finomra darált mogyoró és 6 dkg liszt keverékéből készítjük a piskótatésztát. A töltelékhez meghámozunk, és a magházak eltávolítása után kockákra vágunk 50 dkg savanyú almát. 1 evőkanál narancslében, fedő alatt 10 percig pároljuk. Levesszük a fedőt a lábosról, és állandó keverés mellett még 5 percig főzzük, amíg egy nem túl híg pürét kapunk. 3 dkg cukorral és 15 dkg vékonyra szeletelt földieperrel összekeverjük, és a tölteléket a forró piskótalapra kenjük. Feltekerjük és eperszemekkel díszítve tálaljuk.

Vote it up
156
Tetszett?Szavazzon rá!