Más ország, más szokás

Ön vajon mennyire ismeri a világ egyes tájain dívó sajátos szokásokat? Derítse ki az alábbi játékos kvízzel!

Ha Kamerunban ehető ajándékkal állítunk be valahová, azzal súlyosan megsértjük a ház asszonyát. Németországban ferde szemmel néznek az emberre, ha a beszélgetés közepén megcsörren a mobilja és fölveszi, míg a portugáloknak a szemük se rebben erre.

Tegyen próbát, mennyire ismeri az idegen országokban uralkodó szokásokat!

KÉRDÉSEK
1. Skandináviában az emberek leveszik a cipőjüket, amikor belépnek a vendéglátójuk házába. Másutt ez sértésnek számít. Hol?
a) Spanyolországban
b) Thaiföldön
c) Az arab világban (Itt a megoldás!)

2. Mivel szokták megajándékozni egymást a japán üzletemberek?
a) Egy üveg rizsborral
b) Drága evőpálcika-készlettel
c) Névjegyekkel (Itt a megoldás!)

3. Melyik országban ne bókoljanak a férfiak a nőknek e szavakkal: „Igazán remekül néz ki”?
a) Törökországban
b) Ausztriában
c) Az Egyesült Királyságban (Itt a megoldás!)

4. Miért nem adnak soha vörös rózsát a hölgyeknek a mexikóiak?
a) A vörös a vér színe, és szerencsétlenséget hoz
b) Rózsát csak sírra tesznek
c) A vörös háborút jelent, s azt jelzi, hogy ideje véget vetni a kapcsolatnak (Itt a megoldás!)

5. Miért ne dicsérje az arab világban a házigazda otthonának a berendezését?
a) Az iszlám kultúrkörben ez az anyagiasság és felszínesség jele
b) Ez jómódúnak minősíti és zavarba hozza a házigazdát
c) A házigazda kötelességének érezné, hogy odaajándékozza a vendég tetszését elnyerő tárgyat (Itt a megoldás!)

6. Japánban senkit sem zavar, ha beszélgetőpartnere elalszik. Miért van ez?
a) A behunyt szem a koncentrált figyelem jele
b) A japán társasági szokások középpontjában az udvariasság áll, s nagyon modortalannak tartanák a másik ember felébresztését
c) A japánok sohasem tudják kialudni magukat, ezért nem sértődik meg senki ezen (Itt a megoldás!)

7. Kínában mindennapos a köpködés és a böfögés. Vannak azonban dolgok, amelyektől nyíltan undorodnak a kínaiak. Mik ezek?
a) Sört rendelni az ételhez
b) Társaságban orrot törölni
c) Csámcsogni és szürcsölni evés közben (Itt a megoldás!)

8. Mit tilos Indiában az asztalnál?
a) Kézzel enni
b) Beszélni
c) A bal kezet használni (Itt a megoldás!)

9. Jó szándéka jelzéseként hol ne veregesse meg soha egy gyermek fejét?
a) Indiában
b) Mexikóban
c) Olaszországban (Itt a megoldás!)

10. A fölfelé tartott hüvelykujj a legtöbb helyen az egyetértés jele. Hol nincs ez érvényben?
a) Olaszországban, ahol ez obszcén mozdulatnak számít
b) Ausztráliában, ahol így közöljük a másikkal, hogy kopjon le
c) Spanyolországban, ahol ezt erősen szarkasztikusnak veszik (Itt a megoldás!)

11. Hol nem szokás egyáltalán külön-külön fizetni az étteremben?
a) Németországban
b) Belgiumban
c) Franciaországban (Itt a megoldás!)

12. Hol mennek néha pizsamában az utcára?
a) Romániában
b) Kínában
c) Görögországban (Itt a megoldás!)

13. Oroszországban nem illik fütyülni. Miért?
a) A nyilvános fütyülést illetlenségnek, sőt akár szexista viselkedésnek is tartják
b) A cári időkben füttyszóval hívták a szolgákat, és ezt ma megalázónak érzik
c) Bármilyen jól fütyül valaki egy dallamot, az mindig szerencsétlenséget hoz (Itt a megoldás!)

VÁLASZOK
1. b) Egy thai vendég soha nem fedné fel a sarkát, mert az a test „legalantasabb” része. Az arab világban a hívők leveszik a cipőjüket, mielőtt belépnek a mecsetbe. Spanyolországban mindenhol magukon tartják a cipőt. Vissza a 2. kérdéshez!

2. c) A japánok és a kínaiak lelkes névjegycserélők. Névjegyet nem vágnak szórakozottan zsebre. Két kézzel kell megfogni, és áhítatosan szemügyre venni. Eltenni pedig csakis a zakó zsebébe szabad. Nadrágzsebbe tenni sértés! Vissza a 3. kérdéshez!

3. b) Törökországban tökéletesen rendjén való és csöppet sem sértő említést tenni arról, hogy a hölgy kissé kikerekedett az utolsó találkozás óta. Ausztriában viszont tanácsos az óvatosság. A dicséretként hangzó „Gut schaust du aus” („Jól nézel ki”) szavakat így fogják érteni: „Meghíztál.” Vissza a 4. kérdéshez!

4. b) Mexikóban vörös rózsát csak sírokra tesznek. Ezzel szemben a fehér rózsa egyáltalán nem problematikus. Kínában minden virág a temetőben végzi, így egy doboz csokoládé biztosan jobb ajándék. Mellékesen, ha Oroszországban valakinek kést ajándékoznak, az az ellenségesség vagy elválás jele. Vissza a 5. kérdéshez!

5. c) Az arab világban a vendégszeretet szabályai előírják, hogy ha a vendég dicséri a berendezési tárgyakat vagy bútorokat, a házigazdának ezeket oda kell ajándékoznia. Másrészt viszont ha a ház ura egy drága ékszert kínál ajándékba vendégének, az tisztán jelképes, és mindenképpen visszautasítandó. Vissza a 6. kérdéshez!

6. a) Japánban, ha valaki becsukja a szemét, miközben a másik beszél hozzá, az nem az unalom vagy a fáradtság jele, hanem az érdeklődésé és koncentrációé. Ha a főnök elalszik értekezlet közben, nem tartják rossz vezetőnek. Arra utal ez, hogy tökéletesen megbízik a beosztottjaiban. Vissza a 7. kérdéshez!

7. b) Ha sörre vágyik, nyugodtan megrendelheti. A csámcsogással és szürcsöléssel azt fejezzük ki, hogy jól érezzük magunkat és ízlik az étel. Azonban semmi esetre se fújjon orrot az asztalnál. Az orrfújáshoz menjen ki a mellékhelyiségbe. Ha ehhez nincs hangulata, szipákoljon jó hangosan. Ez teljesen helyénvaló. Vissza a 8. kérdéshez!

8. c) A néma csend az étkezőasztalnál Finnországban a legvalószínűbb. Az Indus és a Gangesz folyók közötti területen tökéletesen rendjén való kézzel enni, de csakis jobb kézzel. Indiában hagyományosan a bal kezet használják higiénikus célra, következésképpen azt koszosnak tartják. Vissza a 9. kérdéshez!

9. a) Az olaszoknak nincs kifogásuk az ellen, ha a gyerekeik fejét kedvesen megveregetik, s a mexikóiaknak sincs. Ezzel szemben Indiában és más ázsiai országokban ez a gesztus tabunak számít, mert a buddhizmus szerint a fej a lélek hordozója. Vissza a 10. kérdéshez!

10. b) Ausztráliában sok autóstoppos meglepődve tapasztalja, hogy soha senki nem hajlandó felvenni: a klasszikus felfelé mutató hüvelykujjú jelzés ott az jelenti: „Tűnj el!” Maga a kézjel Itáliából ered. A római császárok fölfelé vagy lefelé fordított hüvelykujjukkal mutatták, milyen sorsot szántak a gladiá­toroknak az arénában. Vissza a 11. kérdéshez!

11. c) Franciaországban sohasem fizetik külön-külön az éttermi számlákat. Vagy egyvalaki fizeti ki a szóban forgó összeget, vagy pedig elosztják a jelenlévők között. Vissza a 12. kérdéshez!

12. b) A görögök nagyon kedvelik az ebéd utáni szunyókálást, de soha nem mennének ki az utcára éjszakai viseletükben. Romániában egyesek meg vannak győződve arról, hogy vámpírokat láttak lepelbe burkolózva. Az egyetlen hely, ahol az emberek pizsamában mennek vásárolni, az Kína. Sőt, van olyan hálóruhájuk is, amely kifejezetten arra szolgál, hogy elmenjenek benne otthonról. Vissza a 13. kérdéshez!

13. c) Az orosz babona szerint aki egy dalt fütyül, az elszegényedik. A fütyörészés a szélre emlékeztet, amely elfújja az összes pénzt.

ÉRTÉKELÉS
10–13 helyes válasz: Bármerre jár, otthon érzi magát.
6–9 helyes válasz: Vásároljon útikönyvet!
0–5 helyes válasz: Jobban teszi, ha odahaza vakációzik.

Vote it up
349
Tetszett?Szavazzon rá!