Másodpercek alatt eltűnt

A kempingező család nem vette észre, hogy a folyó elsodorta a játék teherautót és a tetején gubbasztó gyereket

Kapcsolódó cikkek

Reggel van, 2009. július 12., vasárnap. A kanadai Brit Columbia északkeleti részén kanyargó Peace folyón pelenkát és zöld pizsamafelsőt viselő fiúcska sodródik. Felfordult játék teherautóján billegve egyensúlyoz. Már egy kis mozdulat is elég lenne ahhoz, hogy a széles folyó sebes és hideg vizébe boruljon.

A fiúcska kétségbeesetten nyöszörög. Demetriusnak hívják, de a családtagjai csak Peanutnak (Mogyoró) szólítják. Éppen ma ünnepelnék harmadik születésnapját. Édesanyja, édesapja, Dante, az öccse, és a nagyszülei egy folyóparti táborhelyen vannak, innen vagy öt kilométerre – és csak most veszik észre Peanut eltűnését. A folyó meredek partját sűrű erdők szegélyezik. A sodródó fiúcskát csak fehérfejű rétisasok, rókák és jávorszarvasok tekintete kíséri.
 

A Jones család pénteken érkezett a Dawson Creektől vagy ötven kilométerre északra, a brit columbiai Taylorban lévő Peace Island Parkba. Húsznál is több barát és családtag – köztük egy dédmama – érkezett ide egy hétvégi kempingezésre.

A család a közeli Fort St. Johnban él, ahol rengeteg teherautó közlekedik. Az örökmozgó Peanut előszeretettel utánozza a teherautók hangját. Minden kormánykereket ki kell próbálnia. A teherautó-vezetés amúgy is része a családi vállalkozásnak. Peanut nagyanyjának, a 44 éves Anita Neudorfnak a férjével, Montyval közös fuvarozó cége van. A szintén 44 esztendős Monty egy olajkutató cég művezetője, és ő maga is kisteherautóval közlekedik. Peanut szülei, a 22 éves Heather és a 25 éves Joseph Jones a családi vállalkozás futárszolgálati üzletágában dolgoznak.

Peanut kedvenc járműve azonban az az elektromos meghajtású, élénkvörös színű miniatűr teherautó, amelyet a nagyanyja vett neki. Akkumulátora egy feltöltéssel több órán át képes meghajtani a kis járművet, amelyben két kisgyerek is elfér. (Peanut öccse, a négy hónapos Dante még túl kicsi volt ahhoz, hogy vele autózzon.)

A Peace Island Parkot a Peace folyó mentén elterülő Taylor-síkságon alakították ki. A folyó a Sziklás-hegységben ered, és Alberta tartományban egyesül a Slave folyóval. A park közelében fut az alaszkai autópálya, és annak egy hídja át is ível a folyó felett.

A hatvan férőhelyes kemping, ahol Demetrius és a családja táborozott, legalább öt futballpálya nagyságú, és rengeteg fűzfa, nyárfa és sűrű bokor nő rajta. Olykor feketemedvéket is látnak a környéken. A táborhelyeken túl kavicsos út vezet a csónakok vízre tételére szolgáló rámpához.

Azon a hétvégén vagy kétszázan voltak a kempingben, és Peanut családja sokukat személyesen is ismerte.
 

Szombat délelőtt Anita és Monty csónakázni vitte Peanutot: a csónakot a teherautó mögé kapcsolt utánfutóval eresztették vízre. A mentőmellénybe öltöztetett Peanut a csónak első ülésén ült, és nagyapja még azt is megengedte neki, hogy kormányozzon egy kicsit.

Miután visszatértek a táborba és megebédeltek, Peanut beült az elektromos játék teherautójába, és felfedezőútra indult. Egészen a kemping túlsó végéig ment vele. Anita elkísérte, aztán benéztek egy baráti családhoz is.

Amikor aztán elindultak visszafelé, az akkumulátor már annyira lemerült, hogy Anita biztos volt benne: nem jutna el a lakókocsijukig. Joseph ezért betette a játékot a furgonjába, és együtt autóztak vissza a táborhelyükig.

Anita úgy döntött, nem tölti fel a játék teherautó akkumulátorát. Könnyebb lesz másnap szemmel tartani a kicsit, ha a jármű nem működik.

Aznap este az egész család a tábortűz köré gyűlt. – Majd én gondját viselem a fiúknak – mondta Anita Heathernek és Joseph-nak. – Érezzétek jól magatokat!

Peanut és Dante a nagyszüleik lakókocsijában aludt.

Vote it up
806
Tetszett?Szavazzon rá!