Még tehet az influenza ellen

A tél végén járunk, mégis országszerte egyre emelkedik a megbetegedések száma. Így védje meg magát és szeretteit

Kapcsolódó cikkek

Nem oltatta be magát influenza ellen? Az évenkénti szuri híján is tehet ezt-azt, hogy óvja saját és környezete egészségét.

– Az alapvető higiénia segíthet az influenza terjedésének megelőzésében – ad tanácsot dr. Caroline Brown, az Egészségügyi Világszervezet európai regionális irodájának munkatársa.

Köhögjön-tüsszentsen papír zsebkendőbe, amit aztán rögtön dobjon ki. Ha viszont éppen nincs kéznél zsebkendő, a könyökhajlatával takarja el a száját. Mindenképp mosson kezet rendszeresen szappanos vízzel. Jártában-keltében esetleg tartson magánál egy kis flakon kézfertőtlenítő szert. Ha pedig mégis megbetegszik, az első lázmentes nap elmúltáig kerülje a társaságot.

Az influenza könnyen terjed, és lázat, hidegrázást, köhögést, fej- és végtagfájdalmat okoz. A tünetek a legtöbb esetben nem súlyosak, de időseknél, két év alatti gyermekeknél, várandós nőknél és szív- vagy tüdőbetegeknél az influenza veszélyessé, sőt akár halálossá is válhat: a WHO az említett csoportokba tartozóknak, valamint az egészségügyi dolgozóknak, a zárt közösségekben – például idősek otthonában – élőknek, illetve a mozgáskorlátozottaknak azt javallja, hogy minden évben oltassák be magukat influenza ellen.

Vote it up
291
Tetszett?Szavazzon rá!