Méltósággal megöregedni

Geraldine Chaplin édesapja volt minden idők leghíresebb filmkomikusa. Látszik rajta: őszinte derűvel tekint az életre

Vannak szülők, akikkel aligha kerülhető el a színészi pálya. Geraldine Chaplin 1944-ben született a nagy Charlie Chaplin negyedik gyermekeként. Édesanyja, Oona az irodalmi Nobel-díjas Eugene O’Neill lánya. A fiatal színésznő hamar megvetette a lábát a mozi világában. Második szerepe Tonya volt a Doktor Zsivágóban. Negyvenhat évvel később Geraldine Chaplin Jane Fondával szerepel az Együtt élhetnénk című vígjátékban. Nem ez az első eset, amikor a részben Svájcban felnőtt színésznő az öregedés kérdésével kerül kapcsolatba. Richard Attenborough Chaplin című filmjében (1992) a saját nagymamáját alakította. A való életben nagyon is személyes, csípős humorral gazdagon átszőtt véleménye van a témáról. 

RD: Legutóbbi filmje egy összeköltöző francia társaságról szól.
GC: Ne kerülgessük a forró kását! Ez a film csordultig teli van öreg emberekkel.

RD: Vagyis ön nem ért egyet azzal az elképzeléssel, hogy a mai 50-esek az új 40-esek?
GC: Hahaha! Épp ellenkezőleg! Amikor 49 éves voltam, azt mondogattam magamnak, hogy 50 vagyok. Most inkább 87 évesnek érzem magam. Képzelheti, mennyire örültem, amikor elérkezett a legutóbbi születésnapom, és kiderült, hogy csak 68 vagyok! Időt nyerek, hogy hozzászokhassak ezekhez a számszaki közhelyekhez.

RD: Így lázad az öregkor ellen?
GC: Á, azt semmilyen módon nem lehet megtenni!

RD: Vagy az ezen életszakaszt övező társadalmi elvárások ellen lázad?
GC: Egyszerűen utálom az egész folyamatot! A másik lehetőség azonban csak a halál, úgyhogy jobb így, ahogy van.

RD: Mondja ezt olyasvalaki, aki boldog életet él.
GC: Azért, mert ez egyre inkább olyan, mint egy idegen ország, amelyhez nincs térkép. Ugyanakkor csak egyetlen út szeli át, amelyről mindannyian tudjuk, hová vezet. És az egész olyan rosszul szervezett. Időskorban az agy nincs szinkronban a testtel. Philip Roth és Gabriel García Márquez mindent elmondott erről. Egy 80-as férfi nem kíván meg egy 80-as nőt. Ha hiszi, ha nem, én is így vagyok ezzel, nem kívánok meg öreg férfiakat, csak 35 körüli fiatalokat. A fiatalság utáni vágy él tovább, miközben egy leépülő testben lakozunk. Ettől obszcén a helyzet.

Geraldine Chaplin
Született: 1944-ben, az egyesült államokbeli Santa Monicában, Charlie Chaplin negyedik gyermekeként.

Család: Férje a chilei filmoperatőr, Patricio Castilla, két gyermekük van.

Sikerek: Nyolcévesen szerepelt az édesapja Rivaldafény című filmjében. Második filmszerepéért, amelyet a Doktor Zsivágóban játszott, Golden Globe-díjra jelölték.

Ma: Chaplin megtesz minden tőle telhetőt, hogy méltósággal öregedjen meg. Csodálatos humorérzéke ezt mások számára is átélhető eseménnyé teszi.

RD: Érdekes önt Jane Fondával együtt látni a vásznon. Tonya a Dr. Zsivágóból találkozik Barbarellával.
GC: Bár csak hét év a korkülönbség köztünk, és egy időben futottunk be karriert, még soha nem találkoztunk. A film óta azonban barátok lettünk, tartjuk a kapcsolatot.

RD: Mindketten a 60-as és a 70-es évek főszereplői voltak. Jane Fonda az újfajta női szexualitást testesítette meg, ön inkább intellektuális volt...
GC: És becsüljük egymást azért, amiért kiállunk. Legalábbis azt hiszem. Szerencsére csak az után olvastam Jane életrajzát, hogy egy ideig vele dolgoztam.

RD: Miért szerencsére?
GC: Nos, a szerelmi háromszögei meg a szexuális magatartása miatt. Ha mindezt tudom az első találkozásunk előtt, az bizony nagyon zavart volna.

RD: Fonda nyíltan beszél a plasztikai műtéteiről. Megkérdezte öntől, hogy miért nem csináltatott magával semmit?
GC: Soha nem beszéltünk erről, de persze sokszor pillantottam rá lopva, hogy kilessem, hol és mit. Az embert mindig elárulja az arca. Egyébként ha nem kapnék felkéréseket, mindenemet fölvarratnám, a térdemet, a nyakamat, mindent és azon nyomban. De furcsa módon épp a ráncaim a tőkém. Amikor például kosztümös filmek rendezői keresgélnek plasztikázatlan nagymamákat, én mindig kéznél vagyok. 

Vote it up
202
Tetszett?Szavazzon rá!