Mérges étkek

Orvos szakértőnk tanácsai, hogy a család se otthon, se nyaralás közben ne válhasson ételfertőzés áldozatává

Augusztus általában a nyaralás, a forróság és az ételmérgezések hónapja. A nagy melegben csökken az étvágy, így az elkészített étel is lassabban fogy. Ha nem figyelnek a megfelelő tárolásra, pár óra alatt ideális baktériumtenyészetté válik, amely dinamikusan termel méreganyagokat. Ezek felelősek a jellegzetes tünetekért: a hányás, hasmenés, az általános rosszullét kialakulásáért, s alaposan elronthatják a megérdemelt pihenést. Előzze meg az ilyen kellemetlenségeket!

Ha ön készíti az ételt
Mosson kezet gyakran, főleg ételkészítés előtt.
a nyers húst, baromfit tárolja és kezelje elkülönítve.
a zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossa meg. Ne feledkezzen meg a tojás lemosásáról sem.
a nyers tojást tartalmazó ételek (így a házi fagylalt), félig nyers húsok (rosszul átsütött grillhús, húspogácsa) különösen veszélyesek.
Lehetőleg minél kevesebb legyen a maradék. ezt vagy dobja ki, vagy azonnal tegye a hűtőbe, de ott se tartsa néhány óránál tovább. A maradék ételt forralja át fogyasztás előtt!

Ha önnek készítik
az étteremben ne csak az árakra figyeljen, hanem az általános tisztaságra is.
Ha az étel nem gusztusos (romlásra gyanús, szokatlan ízű vagy színű), inkább hagyja ott. Az egzotikus étkek is okozhatnak ételmérgezést.
a meleg étel felszolgáláskor valóban forró legyen, a hideg pedig hűtött. Ha nem ilyen, vitesse vissza, vagy ne egye meg.
délszaki országokban ne fogyasszon jégkockát; ha ugyanis csapvízből készült, kórokozó lehet benne. Helyette fogyasszon palackozott ásványvizet.

Ha mégis megtörténik a baj
Az ételmérgezéssel járó tünetek egy-két nap alatt általában maguktól elmúlnak. Gyógyszert többnyire nem kell szedni, de oda kell figyelni a bőséges folyadékpótlásra. Súlyosabb vagy elhúzódó tünetek esetén, illetve ha kisgyermek vagy idős ember az érintett, orvoshoz kell fordulni.

Vote it up
317
Tetszett?Szavazzon rá!