Mérlegen a világ

Az elhízás kérdéseit vizsgáló nemzetközi kutatásunk tanulsága: a magyarok kilógnak a sorból

Megjelent: 2010. február

Kapcsolódó cikkek

Sokan emlékezhetnek azokra a tévés kampányokra, amelyekben azért könyörögtek a nézőknek, hogy segítsenek az éhezés elleni világméretű küzdelemben. Nos, mostanában különös fordulatot tapasztalhatunk. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly őszi jelentése arról számol be, hogy immár többen halnak meg túlsúlyosság következtében, mint alultápláltság miatt. Sajnos az éhezés továbbra is jelentős probléma, de a túlzott étvágy ma már jobban veszélyezteti az emberek életét.

A WHO statisztikája szerint a Földön csaknem egymilliárd ember túlsúlyos, közülük 350 millióan elhízottak. Évente mintegy 2,5 millió haláleset tulajdonítható ennek. És nyugtalanítóbb, hogy közel 18 millió öt év alatti gyermek túlsúlyos. Vajon mikor tűnik majd fel a tévében olyan reklám, amelyben dundi apróságok képeit mutogatva kérlelnek bennünket, hogy segítsünk nekik a kövérség legyőzésében?

A Reader’s Digest globális közvélemény-kutatást indított, hogy jobban megértsük a jelenséget, illetve reményeink szerint elősegítsük a helyzet megoldását. Tizenhat országban csaknem 16 ezer főt kérdeztek ki, hogy megismerjék a testsúllyal és fogyással kapcsolatos véleményüket. Statisztikai körképünk bemutatja azt az országot, ahol egyáltalán nem nagy ügy a kövérség, és azt a helyet, ahol leginkább divat a soványság. Rávilágít, hogy akad nemzet, amelyik Amerikát okolja az elhízottságért, és van olyan, amelyik főként önmagában keresi a hibát. Számaink jelzik, kik fogyókúráznak, kik szednek e célra tablettát, és kik hallgatnak leginkább (vagy legkevésbé) az orvosokra. És feltárják, miben különbözik a férfiak és a nők hozzáállása.

Tartson velünk, hogy kiderítsük, hogyan tekintenek földünk lakói az elhízottságra – és ami ennél is fontosabb, mit tesznek ellene.

Ahol leginkább tisztában vannak az elhízás veszélyeivel: Finnország
Az 1970-es években világviszonylatban Finnországban okozta a legtöbb ember halálát szívbetegség, és ez gyakorta az elhízottságból eredt. Ma már nincs így. Az étrenddel, testmozgással, valamint a dohányzás ártalmaival kapcsolatos közegészségügyi felvilágosító kampány segítségével az elmúlt három évtizedben a munkaképes korú népesség körében 80%-kal csökkent a szívbetegség miatti halálozás, és ez átlagosan csaknem tíz évvel hosszabbította meg a finn átlagember életét.

Dr. Pekka Puska, a helsinki Nemzeti Egészségügyi és Népjóléti Intézet vezérigazgatója szerint a fordulat egyik kulcsát az olyan kezdeményezések jelentették, mint a „Szokj le, és nyerj!” vetélkedősorozat: a városok versenyre keltek a díjakért azon az alapon, hogy hol hányan hagyják abba a dohányzást vagy csökkentik koleszterinszintjüket – esetleg adnak le néhány centit a derékbőségükből. Felmérésünk megállapította, hogy a finnek 83%-a legalább egy ízben megpróbált már lefogyni, és ez az adat legalább 10%-kal meghaladja a bármely más országban észleltet. Ezzel szemben Magyarországon alig 24% próbálkozott valaha is a fogyással. A nők 33%-a tett így, míg a magyar férfiak a földkerekségen (vagy legalábbis a vizsgált országokban) a legpasszívabbak ebből a szempontból: mindössze 13%-uk tett valaha is kísérletet testsúlya csökkentésére.

Ahol a leginkább nyomasztónak érzik a soványságkultuszt: Brazília
Ez a földkerekség egyik leginkább „testtudatos” vidéke. Rióban, ahol a karnevál idején vagy a strandon a lehető leghiányosabban illik öltözni, valóságos testkultusz érvényesül – és a kifogástalan külső megjelenés igényét sokan tehernek érzik. Felmérésünk azt mutatja, hogy a brazilok 83%-a szerint túl sokat foglalkoznak a testsúllyal. Talán ez megmagyaráz az országot illető néhány tényt: 2001-től 2005-ig megkétszereződött a fogyasztótablettát szedők száma, virágzik a plasztikai sebészet, az orvosok még lábujji zsírleszívást is vállalnak (ennek következményeként a lábujjak „jobban dekoltálttá” válnak).

A magyarok alig 28%-a szerint esik túl sok szó a kilókról, ebben a tekintetben a vizsgált országok ranglistáján az utolsó helyen állunk.

Ahol az asszonyok leginkább szeretnék, hogy a férjük lefogyjon: Egyesült Államok
A férjezett amerikaiak több mint fele (51%) szeretne soványabb házastársat, míg a nős amerikaiak 47%-a vágyik karcsúbb párra. Különös módon az amerikai nők több mint kétharmada (68%) jelentette ki, hogy véleménye szerint kultúrájuk túl nagy hangsúlyt fektet a testsúlyra – vagyis azt lehet mondani, hogy könnyebben elfogadják a pocakot, ha az nem az ő uracskájukon domborodik.

Ahol a férfiak leginkább szeretnék, hogy a feleségük lefogyjon: India
Az indiai férfiak mintegy fele (48%) ismerte el, hogy elégedetlen a hitvese alakjával, míg az indiai nőknek szinte közel ekkora hányada, 46%-a mondta ugyanezt a ház uráról. Ebben talán az az egyetlen örömhír, hogy legalább mindenki egyaránt elégedetlen. Az elégedetlen indiai férjeket a már említett egyesült államokbeliek követik a ranglistán, majd a finnek, az ausztrálok, a brazilok és a kanadaiak következnek.

Ahol a leginkább olyannak szeretik az embert, amilyen: Magyarország
Mi, magyarok nemcsak kevésbé érezzük úgy, hogy a súlyunk közrosszallás tárgya (csak 28% mondta, hogy az országban túl sokat foglalkoznak a testsúllyal), de még a házasságban élők is hajlamosabbak megelégedni párjuk alakjával, mint bármely más vizsgált nép fiai és lányai. A magyar férfiak csupán 11%-a, a nők 14%-a vélte úgy, hogy a házastársuk visszafoghatná az evést.

Ahol a legtöbb fogyitablettát szedik: Kína
A kínaiak 37%-a vallotta be, hogy testsúlycsökkentő készítményt szed. Szakértők szerint Kínában fokozódik a testtudatosság, és a fogyasztótablettákban gyors és divatos módszert látnak az eszmény megvalósítására. Ezek a szerek azonban végzetessé válhatnak, mivel gyártásuk ellenőrizetlen körülmények között folyik. Felmérésünk szerint a nők majdnem minden országban inkább hajlanak az efféle segédeszközök igénybevételére, mint a férfiak. (Kínában például 48 és 18%). Szintén hamar nyúlnak a tablettához a brazilok, az oroszok és a mexikóiak.

A magyarok jóval kisebb arányban folyamodnak ehhez a módszerhez: csak 10% szed fogyitablettát, a nők 12 és a férfiak 3%-a.

Ahol leginkább fittyet hánynak az orvosra: Svájc
Amikor világszerte azt firtattuk, miért próbálnak lefogyni az emberek, az orvosi tanács nem került valami előkelő helyre a listán. Orvosuk buzdítását a svájciak méltatták legkevésbé figyelemre (mindössze 11%-uk jelölte meg ezt késztetésként). A legnagyobb figyelmet a mexikóiak (46%) és a franciák (39%) tanúsították.

A magyarok alig 15%-a állította azt, hogy orvosa segítette meggyőzni a súlyleadás szükségességéről. Érdekes módon a magyar férfiak sokkal nagyobb arányban (27%) hallgattak a szakember szavára, mint a nők (11%).

Ahol továbbra is el akarják füstölni a kilókat: Oroszország
Az étvágycsökkentő dohányzást világszerte ostoba, előnytelen cserének tartják, egyes országokban mégis tartja magát ez a sajátos szokás, így Mexikóban, Kínában, a Fülöp-szigeteken és különösen Oroszországban. Az orosz férfiak csaknem egynegyede és a nők egyötöde (23 és 18%) vallotta be, hogy fogyás céljából cigarettázik.

Szerencsére a magyarok alig 6%-a nyilatkozott így, érdekes módon a férfiak közül csak egy statisztikailag elenyésző kisebbség, míg a nők 7%-a mondta azt, hogy cigarettával őrzi az alakját.

Ahol ki-ki leginkább önmagát hibáztatja a kövérségért: Fülöp-szigetek
A filippínók őszintesége dicséretre méltó: nem kevesebb, mint 95%-uk mondta, hogy élvezi a jó falatokat, és 82%-uk ismerte el, hogy egyszerűen nincs akaratereje ellenállni. Olyannyira nincs, hogy csupán 38%-uk próbált valaha is leadni a súlyából.

Nálunk, magyaroknál 59% okolja az ellenállhatatlan ételeket a maga pufókságáért, és a mozgáshiányra is csaknem ennyien hivatkoznak (56%).

Ahol leginkább a szüleik számlájára írják: Oroszország
Az oroszok elképesztően nagy hányada, 70%-a rója fel leginkább a génjeinek, hogy a kelleténél néhány számmal nagyobb ruhákba fér csak bele. Utánuk a németek (61%) és az indiaiak (50%) következnek. A magyarok 28%-a hibáztatja a papát és a mamát.

Ahol leginkább az amerikaiakat tartják ludasnak: Franciaország
A franciák minden más vizsgált ország lakóinál inkább mutogatnak az amerikai étkezési szokásokra és gyorsélelmiszerekre mint a hazájukban vastagodó derekak fő okaira.

A magyarok negyede (26%) gondolja úgy, hogy a gyorsétkezdék felelősek az elhízásért. A nők és a férfiak szinte egyforma arányban vélekednek így. Érdekes módon ebben a kérdésben is „kilóg a sorból” a magyarok véleménye, ugyanis az összes többi vizsgált országban jóval többen hibáztatják az Amerikának tulajdonított étkezési szokásokat – még az Egyesült Államokban is!

Ahol a legegészségesebben viszonyulnak a fogyáshoz: Mexikó
Szinte minden mexikói (93%) megpróbált már egészségesebb étkezésre átállni, hogy leapassza a pocakját, és 86%-uk a testmozgással is kísérletezett. Mexikóban minden más vizsgált országnál jobban tudják, mi a teendő, még ha polgárok ezt a tudást nem mindig ültetik át a gyakorlatba (a Mexikói Országos Közegészségügyi Intézet szerint a mexikóiak körülbelül 70%-a túlsúlyos vagy elhízott).

A magyarok mindössze 58%-a próbált már egészségesebben étkezni, 38%-uk próbálkozott a kondizással, de 75% továbbra is a koplalásra hagyatkozik (míg a mexikóiaknak csak 55%-a). Ezekkel az adatokkal ismét a mezőny végén vagyunk, hiszen a többi vizsgált országban többen próbáltak már áttérni egészségesebb étrendre, a koplalást viszont mi tartjuk a legnagyobb arányban eredményesnek.

Ahol a kilók leginkább állnak a karrier útjában: India
Az indiaiak 67%-a mondta azt, hogy a túlsúlyosság „erősen akadályozza” a szakmai előrejutást. Ez legalább tíz százalékkal több, mint bármely más vizsgált országban. Ráadásul a fogyókúrázók 41%-a azt állítja, hogy az előléptetés vágya hajtja. Ez pedig egyike azon kevés területnek, amelyen a férfiak nagyobb arányban (52%) éreznek nyomást a vékonyodásra, mint a nők (31%). Németországban és a Fülöp-szigeteken is elterjedt az a felfogás, hogy a többletkilók zsákutcát jelentenek a munkahelyen.

A magyarok 15%-a gondolja úgy, hogy a túlsúly meghiúsíthatja a karriert.

Ahol a túlsúlyos nők a legtöbbet küszködnek: Egyesült Államok
A legtöbb helyen a megkérdezettek javarészt egyetértettek azzal, hogy a túlsúlyosnak lenni egyaránt nehéz nőknek és férfiaknak, Magyarországon például 62% gondolkodik így. De vannak kivételek. Kínában például úgy gondolják, hogy a pocak egyik nemnek sem okoz semmiféle gondot, az Egyesült Államokban pedig a válaszadók majdnem fele (48%) annak a véleményének adott hangot, hogy a nők esetében nagyobb hátrány a túlsúly.

Ahol a kövérség a leginkább zavarja a nemi életet: Ausztrália és Mexikó (holtversenyben)
E két országban az emberek többsége (52%) szerint a kövérség „erősen akadályozza” a jó hangulatot az ágyban.

Érdekes, hogy ebből a szempontból megint csak mi, magyarok véljük legkevésbé számottevőnek a kilókat: csak minden hetedik magyar megkérdezett (15%) jelentette ki, hogy őt egyáltalán nem zavarja a túlsúly az ágyban.

Egyébként a férfiak minden országban hajlamosabbak fontosságot tulajdonítani e tekintetben a testsúlynak, mint a nők, nálunk például a férfiak 21%-a mondja, hogy a háj a hancúrozás akadálya, míg a nőknek csak 10%-a véli így.

Vote it up
236
Tetszett?Szavazzon rá!