Mézes-mustáros sült pulyka

Ez lehet az ünnep fénypontja, pikáns ízével mindenkit levesz majd a lábáról

Hasonló receptek

Hozzávalók
1 csokor kakukkfű 1 fej fokhagyma (félbevágva) 1 egész pulyka (kb. 5 kg) 15 dkg puha vaj 7 dkg dijoni mustár 0,6 dl olívaolaj 5 dl csirkealaplé 9 dkg méz nagy szemű só

A mártáshoz: 10 db jégkocka 3,5 dkg liszt 8 dl csirkealaplé a pulyka kisült szaftja

Elkészítés
1.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A kakukkfüvet és a fokhagymát a pulyka hasüregébe töltjük, majd az üreget hústűvel összezárjuk, a lábakat pedig kötözőzsinórral összekötözzük. A vajat és a mustárt összekeverjük, és a pulyka óvatosan felvágott bőre alá kenjük.

2. A pulykát egy mélyebb tepsibe tett grillrácsra helyezzük, majd vékonyan megkenjük az olajjal és megsózzuk. 5 dl alaplét a tepsibe öntve, alufólia alatt másfél óráig sütjük.

3. Ezután eltávolítjuk a fóliát, és további 45 perc alatt pirosra sütjük. A sütőből kivéve megkenjük a mézzel.

4. A mártáshoz a sütéskor keletkezett szaftot egy edénybe öntjük, majd hozzáadjuk a jégkockát, és megvárjuk, míg a zsír valamelyest megdermed.

5. A már megszilárdult zsírból 2 evőkanálnyit egy serpenyőbe teszünk, majd hozzáadjuk a lisztet, és közepes lángon aranybarnára pirítjuk. Hozzáöntjük a maradék alaplét, és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Tálaláskor a mártást a felszeletelt pulykára locsoljuk.

Vote it up
209
Tetszett?Szavazzon rá!