Hozzávalók
1 csokor kakukkfű • 1 fej fokhagyma (félbevágva) • 1 egész pulyka (kb. 5 kg) • 15 dkg puha vaj • 7 dkg dijoni mustár • 0,6 dl olívaolaj • 5 dl csirkealaplé • 9 dkg méz • nagy szemű só
A mártáshoz: 10 db jégkocka • 3,5 dkg liszt • 8 dl csirkealaplé • a pulyka kisült szaftja
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A kakukkfüvet és a fokhagymát a pulyka hasüregébe töltjük, majd az üreget hústűvel összezárjuk, a lábakat pedig kötözőzsinórral összekötözzük. A vajat és a mustárt összekeverjük, és a pulyka óvatosan felvágott bőre alá kenjük.
2. A pulykát egy mélyebb tepsibe tett grillrácsra helyezzük, majd vékonyan megkenjük az olajjal és megsózzuk. 5 dl alaplét a tepsibe öntve, alufólia alatt másfél óráig sütjük.
3. Ezután eltávolítjuk a fóliát, és további 45 perc alatt pirosra sütjük. A sütőből kivéve megkenjük a mézzel.
4. A mártáshoz a sütéskor keletkezett szaftot egy edénybe öntjük, majd hozzáadjuk a jégkockát, és megvárjuk, míg a zsír valamelyest megdermed.
5. A már megszilárdult zsírból 2 evőkanálnyit egy serpenyőbe teszünk, majd hozzáadjuk a lisztet, és közepes lángon aranybarnára pirítjuk. Hozzáöntjük a maradék alaplét, és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Tálaláskor a mártást a felszeletelt pulykára locsoljuk.
Hozzászólás