Mókás hölgy

Nia Vardalos színésznő beszél görög örökségéről, az ellene való lázadásról és nemrég bemutatott filmjéről, a Bazi nagy görög lagzi 2-ről

Kapcsolódó cikkek

Legújabb filmje a 2002-ben bemutatott Bazi nagy görög lagzi második része. Mi késztette arra, hogy most elkészítse a folytatást?
Annak a filmnek a végén Tula, az általam játszott figura anya lesz. A valóságban számomra lényegesen nehezebb folyamat volt, amíg anya lehettem. Csak azokról az érzelmekről tudok írni, amelyeket magam is ismerek. Ezért nem tudtam megírni a folytatást. Aztán fölfedeztem az örökbefogadást. A lányunk hároméves volt, amikor hozzánk került. Az első nap az óvodában egy másik anyuka azt mondta: – Gondolj bele, 13 év múlva már főiskolára mennek. – Ettől teljesen pánikba estem, hiszen olyan sokáig tartott, míg végre anya lettem. Ráadásul a mai önmagamat is láttam, az egyik oldalamon egy idősödő szülővel és egy kisgyerekkel a másikon. Ettől hirtelen ráébredtem, hogy én vagyok Tula, és meg kell írnom a következő fejezetet.

A filmben az ön által alakított főhős tizenéves lánya a görög örökség ellen lázad. Ez önéletrajzi elem?
Igen. Amikor fiatalabb voltam és férfi vendég jött hozzánk vacsorára, az egyik nagynéném mindig odasúgta nekem: „Gyönyörű gyerekeid lennének ettől a fiútól.” Én meg azt feleltem: „Jó, de még csak 12 vagyok!”

Az ön igazi kislánya tízéves most. A nagyszülők már elkezdték dicsérni neki a helyes görög fiúkat?
Előttem nem. De ki tudja, mi történik, amikor ők fektetik le este.

A gyermekáldást sürgető kínos megjegyzéseken kívül milyen nevelési tanácsokat kapott még a családjától?
A legbölcsebb talán ez volt: „Éld úgy az életed, mintha folyamatosan rád irányulna egy videokamera.”

A szülei Winnipegben élnek, ahol ön is felnőtt. Hogyan boldogulnak a nagyvárosban, amikor meglátogatják önt Los Angeles-i otthonában?
Semmit sem mulasztanak el. Sok hollywoodi eseményre vittem már el őket. Egyszer például egy olyanra, ahol John Travolta házigazdája voltam. A műsor után anyukám odament hozzá, és közölte: – John, remekül állta a sarat. – Ő meg csak ránézett, és azt felelte: – Igazán nagyon szépen köszönöm, Mrs. Vardalos.

Még mindig ugyanaz a „kockafej” vagyok, aki elbotlik a vörös szőnyegben. Remélem, az is maradok

Mostanában Hollywoodban mindenki saját csapatot szervez. Kik lennének az ön csapatában?
Csupa komika: Amy Poehler, Melissa McCarthy, Tina Fey, Amy Schumer, Rachel Dratch. Mi lennénk a geek galeri.

A görög származás a legfontosabb öröksége. A geekségnek, avagy „kockafejségnek” ugyanekkora a jelentősége az életében?
Abszolút! Én voltam az a „kocka”, az a kétballábas okostojás, akit békén hagytak, mert vicces. Azt a túlméretezett szemüveget, amelyet a Bazi nagy görög lagziban viselek, én rajzoltam le, és szóltam a kellékosztálynak, hogy keressenek nekem egy ilyet. És amikor Winnipegben levetítettük a filmet, a barátaim, akikkel együtt nőttem fel, felvisítottak a nevetéstől: „Visszajött!” Még mindig ugyanaz a „kockafej” vagyok, aki úgy megy el minden partira, hogy azt hiszi, nem szerepel a vendéglistán. Aki – miközben Barbra Streisanddal beszélget – leeszi magát a szendvicsével. Aki elbotlik a vörös szőnyegben. Remélem, ilyen kocka is maradok, amíg csak élek. Menőnek lenni egyáltalán nem poén.

Vote it up
136
Tetszett?Szavazzon rá!