Műtáp = izgága csemeték?

Azt már tudjuk, hogy miért ártalmas az élelmiszerekben lévő túl sok só és cukor. Vajon mi a helyzet a színezékekkel?

Az angliai Southamptoni Egyetem kutatói azt vizsgálták, valóban nyughatatlanabbak lesznek- e a gyerekek az élelmiszer-színezékektől és tartósítószerektől. A mesterséges színezékekkel és a nátrium-benzoát tartósítószerrel kapcsolatos vizsgálatban mintegy 300 gyermek fogyasztott vagy rendes gyümölcslevet, vagy két-négy zacskónyi cukorkának megfelelő mennyiségű, kereskedelmi forgalomban lévő adalékkal „megtalpalt” keveréket.

Szülők, pedagógusok és képzett megfigyelők értékelték a kicsinyek magatartását a hathetes kísérleti időszak előtt és után, majd megállapították, hogy az adaléktartalmú italok körülbelül 10 százalékkal fokozták a túlzottan élénk, szétszórt és szeszélyes magatartással járó hiperaktív viselkedést.

A szakemberek véleménye megoszlik abban, hogy ez jelentős változás-e, ezért további kutatások szükségesek. De ha az ön gyermeke hiperaktív, vegye fontolóra, hogy kiküszöböli az étrendjéből, vagy legalábbis visszafogja az – édességektől a salátaöntetekig mindenben megtalálható – említett anyagokat, és megfigyeli, hogy változik-e a helyzet.

Vote it up
328
Tetszett?Szavazzon rá!