MVT

A rövidítés egy veszélyes, de tüneteket kevésbé okozó betegséget takar, ez a mélyvénás trombózis. Mit kell tudni róla?

Ez nem egy focicsapat, még csak nem is egy tévécsatorna nevének rövidítése, hanem egy életveszélyes, azonban fájdalmat sokszor nem okozó betegségé. A mélyvénás trombózisra sokszor csak az egyik oldali végtag duzzanata, a pirosabb, meleg bőr hívja fel a figyelmet.

Oka, hogy egy mélyebben futó visszérben (vénában) képződött vérrög elzárja a keringést.

Az MVT-vel érintettek sokszor nem is mennek orvoshoz, mert úgy vélik, csak túlerőltetésről és izomlázról lehet szó. Pedig a mélyvénás trombózis életveszélyes betegség: ha ugyanis a vérrög darabkája elsodródik, bekerülhet az egyik tüdőverőérbe és azt elzárva a tüdő vérellátását teszi tönkre. Ez a tüdőembólia. Ha ennek tüneteit tapasztalja (légszomj, fulladás, mellkasi fájdalom, szédülés, rossz közérzet, szorongás), hívjon mentőt.

Az MVT kockázatát fokozza: korábbi mélyvénás trombózis, hosszú ideig tartó ülés, sérülés vagy műtét, terhesség, daganat, szívelégtelenség, fogamzásgátló tabletta szedése, családi hajlam, elhízás, dohányzás.

MVT esetén az orvos szigorú pihentetést ír elő addig, amíg nem szűnik meg az állapot. Alvadásgátló gyógyszereket ír fel, melyeket több hónapon át kell szedni, esetleg injekcióban alkalmazni, akár otthon is. A duzzanat megakadályozására gumiharisnyát lehet viselni. Súlyos esetben kórházban vérrögoldó gyógyszereket adhatnak, vagy akár érműtétet is végezhetnek.

Vote it up
505
Tetszett?Szavazzon rá!