Ma is érvényes az asztali etikett

Tévedés azt gondolni, hogy a szabályai mára idejét múlttá váltak. Aki így vélekedik, azt hamar „leírják”

Az, aki azt hiszi, hogy az emberek már nem tartják fontosnak az étkezés íratlan szabályait, az finoman szólva téved. Egyetlen hangos szürcsölés vagy kézzel történő látványos fogpiszkálás már elég ahhoz, hogy egyesek valakit úgymond „leírjanak”. Hogy ne veszítse el a lába alól a talajt, íme egy gyors – és alapvető – asztali etikett útmutató Louise Fox kanadai etikettszakértőtől.

Hogyha tósztot mondanak önnek, tartsa el magától a poharát - és soha ne igyon bele, ehelyett egyszerűen csak bólintson, és mondja hálásan azt, hogy „Köszönöm”!

 Ne vigye koktélját a vacsora asztalhoz! Hagyja magától hűlni ételét – nem illik fújni azt!

 Ha rúzst visel, akkor itassa fel a rúzs nagy részét a szájáról már akkor, amikor kifesti magát, hogy ne kenje vele össze poharát és étkező szalvétáját!

 Szalvétája kizárólag a szájtörlés célját szolgálhatja, ne használja a rúzs letörlésére vagy (isten ments!) orrfújásra!

 Soha ne könyököljön az asztalra, tárcája, táskája, kulcsai, szemüvege, napszemüvege pedig nem valók az étkező asztalra, ne tegye oda!

 Ugyanolyan módon vegye ki a szájából az ételt, mint ahogyan beletette: ha egy darabka mócsing került a szájába villával, akkor a villára kell kiköpnie azt!

 Az olívabogyó magját a hüvelyk és mutatóujja segítségével vegye ki!

 Mielőtt megsózná és megborsozná ételét a tányérján, illik mindet megkóstolnia.

 Hagyja tányérját a helyén, ha befejezte az étkezést: ne tolja el magától!

Vote it up
140
Tetszett?Szavazzon rá!