Macaron

A Franciaországból származó, habkönnyű mandulás finomság az utóbbi időben nálunk is egyre népszerűbb

Hasonló receptek

Hozzávalók 12-13 darabhoz
5 dkg hántolt mandula 8 dkg porcukor 1 késhegynyi sütőpor 1 tojásfehérje (L-es méretű tojásból) 1 csipet só 2 dkg cukor élelmiszer-színezék (tetszés szerint)

Az első töltelékhez (fehér csokoládés hab): 5 dkg fehér csokoládé (citrom- vagy más ízesítésű) 0,75 dl habtejszín

A második töltelékhez (gyümölcsös vajkrém): 5 dkg földieper vagy málna 10 dkg puha vaj 5 dkg porcukor

Elkészítés
1. A tojáshabos masszához egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A mandulát elektromos darálóban finomra őröljük, apró lyukú szitán átszitáljuk, és kimérünk belőle 4 dkg-ot. A visszamaradt, durvább őrleményt más célra felhasználhatjuk. Az átszitált mandulát a porcukorral még egyszer megőröljük, és elkeverjük a sütőporral. A tojásfehérjét a sóval habosra verjük. Beleszórjuk a cukrot, és nagyon kemény habbá verjük. Közben ízlés szerint élelmiszer-színezéket is csöpögtethetünk hozzá. Egy fakanállal apránként beleforgatjuk a mandulás porcukrot is.

2. Egy sima lyukú nyomófejjel ellátott habzsákot pohárba állítunk, a zsák széleit körben kihajtjuk a pohár peremére, és beletöltjük a tojáshabos masszát. 24–26 darab, kb. 4 cm átmérőjű körlapot nyomunk belőle a tepsibe. A habkorongokat nedves kézzel enyhén ellapítjuk. Meleg helyen 30 percig pihentetjük. Ez idő alatt a korongok egy kissé szétfolynak, a tetejük kisimul, és már nem lesznek ragadósak.

3. A sütőt 150 °C-ra előmelegítjük. A mandulás korongokat a forró sütőben, középre tolt rácson 12–15 perc alatt kisütjük, majd a tepsiben kihűtjük.

4. Az első töltelékhez a fehér csokoládét apróra vágjuk. Fölmelegítjük a habtejszínt, felolvasztjuk benne a csokoládét, majd lehűtjük. A csokoládés tejszínt kemény habbá verjük, nyomózsákba töltjük, és 12-13 korong lapos oldalára nyomjuk. A többi korongot a domború oldalával fölfelé a csokoládéhabra ültetjük. Tálalás előtt újból behűtjük.

5. A második töltelékhez a gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk és pürésítjük. A vajat a porcukorral krémesre keverjük. Kanalanként beleforgatjuk a gyümölcspürét is. A mandulás korongokat a gyümölcsös-vajas krémmel párba ragasztjuk. A tetejüket egy kevés krémmel, valamint egy-egy szem gyümölccsel díszítjük. A macaronokat 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Vote it up
538
Tetszett?Szavazzon rá!