Magyaros húsgombócok

A darált pulykából és gombából készült zamatos húsgombócokat zöldpaprikával kevert sűrű paradicsommártásban főzzük meg

Hozzávalók 4 személyre
3 dkg vaj 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva 35 dkg gomba, apróra vágva 35 dkg darált pulykahús 5 dkg zsemlemorzsa, frissen reszelt 1 felvert tojás 2 evőkanál petrezselyemzöld, apróra vágva 55 dkg kisméretű újburgonya só és fekete bors 4 evőkanál natúr joghurt a tálaláshoz friss petrezselyemzöld a díszítéshez

A paprikás paradicsommártáshoz: 2 evőkanál extra szűz olívaolaj 1 apróra vágott vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma, összezúzva 1 piros húsú paprika, felszeletelve 1 zöldpaprika, kicsumázva és felszeletelve 1 evőkanál pirospaprika 1 l passata (sűrű paradicsommártás) 1 csipetnyi köménymag

Elkészítés
1. Egy vastag fenekű serpenyőben megolvasztjuk a vajat. Beletesszük a vöröshagymát és a gombát, majd gyakori keverés mellett, mérsékelt hőfokon 10 percig pároljuk. A gomba először levet ereszt, de ez gyorsan elpárolog. Azután áttesszük egy nagy tálba, majd megvárjuk, amíg kissé kihűl.

2. A darált húst a gombás keverékhez adjuk, közben villával szétmorzsoljuk a húst. Beletesszük a zsemlemorzsát, a tojást, a petrezselymet meg egy kevés sót és borsot. Az egészet jól összekeverjük. Nedves kézzel 20 dió nagyságú gombócot formálunk a masszából, majd félretesszük őket.

3. Elkészítjük a mártást. Egy tűzálló edényben felhevítjük az olívaolajat. Beledobjuk a hagymát, és gyakori kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg megfonnyad, de még nem pirul barnára (kb. 5 perc). Beletesszük a fokhagymát, a piros húsú és a zöldpaprikát, majd állandó kevergetés közben még 2-3 percig dinszteljük. Meghintjük a pirospaprikával, és még 1 percig pároljuk, majd felöntjük a passátával, azután magas hőfokon felforraljuk.

4. Beleszórjuk a köménymagot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A gombócokat és a burgonyát óvatosan a csendesen gyöngyöző mártásba csúsztatjuk, ügyelve rá, hogy egyben maradjanak. A mártást újból felforraljuk, majd lefedve addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul (kb. 35 perc). Megkóstoljuk, és ha kell, utánaízesítjük.

5. A gombócokat a burgonyával és a mártással együtt tányérokba merjük, és mindegyik adagra teszünk 1-1 kanál joghurtot. Petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.

Tipp
Kihagyhatjuk a burgonyát, és a gombócokat a mártással együtt tálalhatjuk hosszú metélttel vagy spagettivel is.

Vote it up
327
Tetszett?Szavazzon rá!