Hozzávalók 4 személyre
3 dkg vaj • 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva • 35 dkg gomba, apróra vágva • 35 dkg darált pulykahús • 5 dkg zsemlemorzsa, frissen reszelt • 1 felvert tojás • 2 evőkanál petrezselyemzöld, apróra vágva • 55 dkg kisméretű újburgonya • só és fekete bors • 4 evőkanál natúr joghurt a tálaláshoz • friss petrezselyemzöld a díszítéshez
A paprikás paradicsommártáshoz: 2 evőkanál extra szűz olívaolaj • 1 apróra vágott vöröshagyma • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva • 1 piros húsú paprika, felszeletelve • 1 zöldpaprika, kicsumázva és felszeletelve • 1 evőkanál pirospaprika • 1 l passata (sűrű paradicsommártás) • 1 csipetnyi köménymag
Elkészítés
1. Egy vastag fenekű serpenyőben megolvasztjuk a vajat. Beletesszük a vöröshagymát és a gombát, majd gyakori keverés mellett, mérsékelt hőfokon 10 percig pároljuk. A gomba először levet ereszt, de ez gyorsan elpárolog. Azután áttesszük egy nagy tálba, majd megvárjuk, amíg kissé kihűl.
2. A darált húst a gombás keverékhez adjuk, közben villával szétmorzsoljuk a húst. Beletesszük a zsemlemorzsát, a tojást, a petrezselymet meg egy kevés sót és borsot. Az egészet jól összekeverjük. Nedves kézzel 20 dió nagyságú gombócot formálunk a masszából, majd félretesszük őket.
3. Elkészítjük a mártást. Egy tűzálló edényben felhevítjük az olívaolajat. Beledobjuk a hagymát, és gyakori kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg megfonnyad, de még nem pirul barnára (kb. 5 perc). Beletesszük a fokhagymát, a piros húsú és a zöldpaprikát, majd állandó kevergetés közben még 2-3 percig dinszteljük. Meghintjük a pirospaprikával, és még 1 percig pároljuk, majd felöntjük a passátával, azután magas hőfokon felforraljuk.
4. Beleszórjuk a köménymagot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A gombócokat és a burgonyát óvatosan a csendesen gyöngyöző mártásba csúsztatjuk, ügyelve rá, hogy egyben maradjanak. A mártást újból felforraljuk, majd lefedve addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul (kb. 35 perc). Megkóstoljuk, és ha kell, utánaízesítjük.
5. A gombócokat a burgonyával és a mártással együtt tányérokba merjük, és mindegyik adagra teszünk 1-1 kanál joghurtot. Petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.
Tipp
Kihagyhatjuk a burgonyát, és a gombócokat a mártással együtt tálalhatjuk hosszú metélttel vagy spagettivel is.
Hozzászólás