Malac fogta macska

Életem legőrületesebb éjszakája azzal kezdődött, hogy Rudy macskánk nem bírt a lazac bőrének ellenállni

Kapcsolódó cikkek

Egy este, úgy tíz óra tájban azt hallom, hogy Rich, a férjem felordít a konyhában. Azonnal kirohantam, hogy megnézzem, mi van. Kétségbeesetten turkált a konyhai mosogató alatt és a macskánk, Rudy – pontosabban Rudy fejetlennek tűnő teste – küszködött a mosogatóban, karmai csikorogtak a fémen. Mindketten pánikban voltak. Mint kiderült, Rich a füstölt lazac bőrét pottyantotta bele a mosogatóba beépített szemétdarálóba, a konyhamalacba és Rudy, akit mindig is tökfejnek hívtunk, utána vetette magát.

Legyen szabad megjegyeznem, hogy bárkit feldúlna, ha a fejetlen macskáját pillantaná meg. Végtére is, ez az az állat, akivel éjszakánként az elmúlt tíz évben együtt aludtam, aki befészkelte magát a takaróm alá és dorombolt az oldalamon. Szintén zavarba ejtő látni a férjemet, Richet, Mr. Megtestesült Önuralmat, amint tökéletesen magánkívül van. A káoszt tetézendő, jelen volt Lowell, Rudy ikertestvére, aki váltakozva hol nyugtatólag nyalogatta Rudi hátsó felét, hol ijedtében jól beleharapott.

Úgy próbáltuk Rudyt kiszabadítani a konyhamalacból, hogy bekentük a fejét és a nyakát samponnal és vajízű Crisco-olajjal. Eredmény: nulla. Az immáron zsíros Rudy tovább küzdött. Rich elhatározta, hogy szétszedi a konyhalamacot, de nem tudta. Eközben az én feladatom az volt, hogy megpróbáltam nyugtatgatni Rudyt, miközben a helyiség forgott velem – egy nemrég lezajlott betegség miatt még mindig szédültem –, Lowell fejhangon nyávogott, Rich meg csörömpölt a szerszámokkal.

Felhívtam a vízvezetékszerelőnket, aki azonnal vissza is hívott, jóllehet este tizenegy óra volt (kösz, Dave). További ötleteket adott Richnek a konyhamalac szétszereléséhez, de ettől még nem tudtuk kiszabadítani Rudyt. Próbáltam felhívni a kártevőirtókat, valamint az állatorvost – mindhiába. Végül, amikor láttam, hogy Rudy mancsának amúgy rózsaszín párnácskái kékülni kezdenek, hívtam a segélyhívószámot. A diszpécser felajánlotta, hogy kiküld két rendőrt.

Már majdnem éjfél volt, amikor megérkeztek. Mike rendőr ezt hajtogatta: – Ilyet még az életben nem láttam! – Tom rendőrnek, aki együttérzését fejezte ki a helyzet láttán („Egész életemben macskák vettek körül”), támadt egy ötlete. Szükségünk volna egy olyan szerszámra, egy parányi körfűrészre, amely át tudná vágni a vastag műanyag karimát, ami körbefogta Rudy nyakát – és Tom rendőrnek volt is egy. – Öt percre lakom innen – mondta –, elugrom érte!

Amikor Tom visszatért, Rich és a rendőrök a mosogató alá feküdtek, hogy átvágják a konyhamalacot. Én a pultra ültem, hogy tartani tudjam Rudyt. A fiúknak végül sikerült leszerelniük a konyhamalac alját. Most már láttuk Rudy pofácskáját és azt, hogy rendesen lélegzik. De nem tudták levágni a karimát anélkül, hogy a szó szoros értelmében ne került volna veszélybe a macska nyaka.

Három pár láb kandikált ki a mosogató alól, körülöttük egyre nőtt a szerszámok és a mosogatóalkatrészek száma

– Ha sikerülne kiszerelni az egész mosogatót – mondta Tom – és az oldalára fektetnénk, akkor mérget veszek rá, hogy ki tudnánk húzni belőle a macskát. – Kiderült, hogy Mike hétvégenként vállalkozóként dolgozik és tudja, hogyan kell eltávolítani a mosogatót. Nekiláttak: három pár láb kandikált ki a mosogató alól, körülöttük egyre nőtt a szerszámok és a mosogatóalkatrészek száma. Egy óra múltán – voilá! A konyhai mosogatót óvatosan leemelték a pultról, miközben az egyik fickó közel tartotta a konyhamalacot (amiben Rudy feje volt) a mosogatóhoz, amely Rudy testét tartalmazta. A mosogatót az oldalára fektettük, de a kedvezőbb szög ellenére, Rudy még mindig fogoly volt.
 

Tom rádiója felcsipogott, valami valóban fontos rendőri ügyben elszólították. Távozófélben egy újabb jó ötlettel állt elő: – Nyugtatót kell adni a macskának! Ernyedt állapotban ki lehetne húzni. – Az ügyeletes állatorvosi klinika csak néhány percre volt tőlünk, de nem tudtuk pontosan, hogyan lehet odajutni.

– Tudom, hol van – közölte Mike. – Kövessenek! – Mike beült a járőrkocsiba, Rich a mi autónk vezetőülésére, én pedig hátra telepedtem, a mosogató, valamint a konyhamalac megmaradt darabjaival, no és Rudyval. Hajnali két óra lehetett.

Néhány háztömbnyit követtük Mike-ot, amikor bedugtam a kezemet a konyhamalac alá, hogy Rudy fejét simogassam, hátha ezzel megnyugtatom. Ehelyett a drága, szelíd hálótársam belekapott az ujjaimba és el sem engedte. Reflexszerűen sikoltozni kezdtem, mire Rich beletaposott a fékbe. – Mi történt? Megálljak? – ordította, miközben a visszapillantóban ellenőrizte a helyzetet.

– Ne – sikerült magamból kipréselnem két sikítás között –, csak hajts tovább! Rudy megharapott, de el kell jutnunk az állatorvoshoz. Gyerünk!

Néhány perc múlva Rudy elengedett. Felpillantottam és nyomban kiderült, hogy céltalanul bolyongunk egy gyárnegyedben, üres parkolókba be, parkolókból ki, ismeretlen utcákon. – Hova vezet minket ez a fickó? – kérdeztem. – Már tíz perce ott kellene lennünk.

Rich éppoly tanácstalan volt, mint én, de végül Mike beállt egy templom parkolójába, mi pedig melléje. Amint Rich letekerte az ablakot, a rendőr, aki nem Mike volt, szintén letekerte a sajátját és azt kérdezte: – Miért követnek?

Mihelyt Rich és én magunkhoz tértünk a sokkból, hogy rossz rendőrautót követtünk, és a rendőr sem neheztelt tovább, amiért követték, elvezetett minket az ügyeletre, ahol Mike, amint meglátott minket, azt kiáltotta: – Hát maguk merre jártak?

Ettől fogva a dolgok már sokkal simábban mentek. A klinikán elaltatták Rudyt, aki eddigre már igen komoly sokkban volt, majd kinyomtak a nyakára egy fél tubus sikosító zselét és kiszabadították. Az egész csapat ugrált az örömtől. Valaki hajszárítóval melegítette Rudy csapzott fejét. A fején a szőr kis tüskékben száradt meg, és ettől úgy nézett ki, mint egy hamisítatlan punk; ott feküdt ernyedten és mozdulatlanul.

Kiküldtek minket a várószobába. Hajnali három körül bejött az állatorvos és közölte, hogy a vizsgálatok eredménye alapján teljes felépülés várható. Erre a jó hírre loholt be Tom rendőr, aki aggódott Rudy állapota miatt.

Rudy megmentése (akit eredetileg ingyen kaptunk) 1100 dollárba került, beleértve az állatorvosi ügyelet számláit, az utókezelést, az új mosogatót, a csövek beszerelését, az elektromos vezetékeket és egy új konyhamalacot, ezúttal fedéllel együtt. Az állatorvos többé nem mondhatja, hogy praxisában minden előfordult már, kivéve macska konyhamalacban. Írtam egy levelet a rendőrfőnöknek, amelyben megdicsértem a két rendőrt, Tomot és Mike-ot, és nekik külön köszönő sorokat küldtem Rudy fotóival. Így legalább láthatják, miként fest fejjel együtt.

Hosszú és kalandos élete fennmaradó részében Rudy a hideg éjszakákon velem aludt a takaró alatt és rejtélyes módon nem szűnt meg ólálkodni a mosogató körül, halfalatot remélve.

Vote it up
43
Tetszett?Szavazzon rá!