Mandulás baklava rózsavízzel

Csábítóan illatossá varázsoltuk a legismertebb közel-keleti finomságot

Hasonló receptek

Hozzávalók 8 személyre
15 dkg cukor 3,7 dl víz 30 dkg méz 2 rúd fahéj 1 evőkanál apróra vágott narancshéj 2 kiskanál rózsavíz 15 db réteslap 22,5 dkg vaj + a sütőedénybe

A töltelékhez: 30 dkg szeletelt mandula 1 kiskanál őrölt fahéj 5 dkg cukor

Elkészítés
1. A cukrot összekeverjük a vízzel és a mézzel. A fahéjrudakat és a narancshéjat hozzáadva addig forraljuk, míg a cukor teljesen fel nem oldódik, majd a tűzről levéve hozzáöntjük a rózsavizet, és félretesszük hűlni.

2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A töltelékhez a mandulát és a fahéjat összekeverjük a cukorral.

3. Egy kivajazott sütőedényben egymásra fektetünk 5 darab olvasztott vajjal megkent réteslapot. Rákanalazzuk a töltelék felét, erre újabb 5 darab vajjal megkent tésztalapot fektetünk, majd ráhalmozzuk a maradék tölteléket, végül a maradék 5 vajjal megkent réteslapot.

4. A legfelső rétegen háromszög vagy rombusz alakban vágásokat ejtünk, és a baklavát 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

5. A rózsavizes szirupot leszűrjük, 2,5 dl-t a baklavára öntünk belőle, és a baklavát ez elővágások mentén szeletekre vágjuk.
 

Tudta, hogy rózsavízzel akár szappant is készíthet, vasalásnál pedig illatos permet is lehet belőle?

Vote it up
197
Tetszett?Szavazzon rá!