Mankó a memóriának

Az orvosi tanácsoknak közel a négyötödét elfelejtjük, amit pedig megjegyzünk, annak a felét tévesen. Mit lehet tenni ez ellen?

Az Utrechti Egyetem kutatói 25 orvosi tanulmány összesítése alapján arra jutottak, hogy az orvosoktól kapott felvilágosítás akár 80 százalékát is elfelejtjük. Amit pedig megjegyzünk, annak csaknem a felét tévesen. Vajon miért? Tény, hogy idegesítő dolog orvoshoz menni, és feszült idegállapotunkban inkább a diagnózisra, semmint a kezelés részleteire figyelünk. Mindenesetre legközelebb érdemes megszívlelni az említett összesítés szerzője, Roy Kessels tanácsait:

Érkezzen felkészülten
Vigyen magával papírt, tollat, jegyezze fel a fontos adatokat, például a gyógyszerszedés vagy a további vizsgálatok tudnivalóit. Még jobb, ha engedélyt kér az orvostól, hogy magnóra vehesse a beszélgetést, így otthon lejátszhatja magának, és nyugodt körülmények között vésheti emlékezetébe a kapott tanácsokat. Ha tudja, hogy súlyos a helyzet, vagy más okból szorong, egy hozzátartozójával együtt hallgassa meg a felvételt.

Kérdezzen
Egészségügyi tájékoztatási szakemberek szerint az alábbi három kérdést minden alkalommal fel kell tennünk, ha orvossal tárgyalunk: „Alapvetően mi a bajom?” „Mi a teendőm?” és „Miért fontos, hogy megtegyem?”

Ne távozzon üres kézzel
A szóbeli útmutatások alátámasztására kérjen az orvosától szórólapot, prospektust, egyéb írásos vagy szemléltető anyagot.

Vote it up
386
Tetszett?Szavazzon rá!