Marcipánnal töltött Spekulatius

Kicsit megbolondítottuk a Nyugat-Európa nagy részén évszázadok óta népszerű fűszeres figurákat

Hozzávalók 1 tepsihez (60 db)
35 dkg liszt, egy kevés a nyújtáshoz 2 kiskanál sütőpor 1 csipet só 15 dkg vaj 15 dkg barna cukor 2 tojás 2 kiskanál mézeskalácsfűszer 30 dkg hántolt, darált mandula 30 dkg marcipánmassza 20 dkg porcukor 4–6 evőkanál narancslé 1 kiskanál reszelt narancshéj 1 tojássárgája 30 szem hántolt mandula

Elkészítés
1. A lisztből, a sütőporból, a sóból, a vajból, a cukorból, a tojásokból, a mézeskalácsfűszerből és a darált mandulából sima tésztát gyúrunk. Két cipót formálunk belőle, kissé lelapítjuk, fóliába csomagoljuk, és hideg helyre tesszük.

2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük; a tepsit sütőpapírral kibéleljük. A marcipánmasszát villával apróra törjük. A porcukorral, valamint a narancs héjával és levével nyújtható tésztává gyúrjuk. A díszítéshez a mandulaszemeket félbevágjuk.

3. A munkalapot vékonyan belisztezzük. A cipókat a tepsi méretének megfelelő tésztalapokká nyújtjuk. Az egyik lapot a tepsibe fektetjük, és rákenjük a marcipánmasszát. Rátesszük a másik tésztalapot, és a széleket összenyomjuk. A tojássárgáját 2 kiskanál vízzel elkeverjük, és megkenjük a tésztát.

4. A tésztát villával megszurkáljuk, majd egymástól egyenlő távolságra rányomkodjuk a félbevágott mandulaszemeket, és 40–45 perc alatt aranysárgára sütjük. Még melegen 60 téglalap alakú szeletre vágjuk úgy, hogy mindegyikre egy mandulaszem jusson.
 

Ismerje meg a hagyományos Spekulatiust is!

Vote it up
186
Tetszett?Szavazzon rá!