Meddig kell grillezni?

A grillezés sikere a sütési időn áll vagy bukik. Táblázatunkból kiderül, mennyi időt kell szánni a hús- és zöldségfélékre

A hagyományos grillezést, azaz a közvetlenül a hőforrás feletti sütést a profik direkt grillezésnek nevezik, de létezik egy indirekt megoldás is, amikor lezárt tető alatt sülnek a húsok.

Ez a módszer olyan, mintha sütőt használnánk, így akár hosszan is magára hagyhatjuk az ételeket. A direkt módszerrel a 25 percnél rövidebb sütési időt igénylő alapanyagokat érdemes elkészíteni, és közben legalább egyszer nem árt megforgatni a vacsorát.

Hús
Miután levágtuk a hús felesleges cupákjait, vagy megmostuk, megszárítottuk a halat, beizzíthatjuk a grillmasinát. Amikor elérte a közepes hőmérsékletet (kb. 180 °C), akkor ideje rászórnunk az alapanyagokat. A sütési időben az első táblázat segít. Íme, pár pazar grillrecept!

Zöldség
Sütés előtt a zöldséget leöblítjük, megtisztítjuk, feldaraboljuk és esetenként előfőzzük. Utána jöhet a szárítás.

A zöldségek a közepes hőmérsékletű grillt szeretik, főleg miután olajjal vagy vajjal kenegették őket. A sütést lehet közvetlenül a grillrácson vagy egy tálcán, esetleg alufólián is végezni, és nem árt, ha az ember odafigyel, mert a zöldségek pillanatok alatt szénné éghetnek. Ismerjen meg pár szokatlan grillezni valót!

Azt, hogy általában mennyi időre van szükségük, megtudhatja a második táblázatból.

Hús típusa Szelet vastagsága Átsütés mértéke Direkt grillezés ideje (perc) Indirekt grillezés ideje (perc)
Marha hátszín, bélszín 3 cm közepesen átsült 18-22 26-30
  hamburgerhús 2 cm már épp nem rózsaszín 12-18 20-24
Bárány borda vagy bélszínszelet 3 cm közepesen átsült 10-14 18-20 
Sertés vesepecsenye 2 cm közepesen átsült 8-11 20-24 
Borjú bélszín 3 cm közepesen átsült 14-16 19- 
Szárnyas fél csirkemell (csont nélkül)

 

puha, már nem rózsaszín     
  pulykamell 1,5 cm puha, már nem rózsaszín 12-15  15-18 
Hal filé 1,5-3 cm átsült 4-6 15-18 

 

Zöldség Előkészítés Előfőzés ideje (perc) Direkt grillezés ideje (perc)
Spárga a végét levágni és megtisztítani 3-4 (aztán kössük kötegbe hagymaszárral) 3-5
Brokkoli és karfiol - - 5-10
Répa tisztítás után keresztben szeletekre vágni 3-5 15-20
Kukorica megtisztítani - 20-30
Padlizsán végeit levágni, hosszában ujjnyi szeletekre vágni - 8
Gomba - - 7-10
Újkrumpli keresztben felvágni  10  10-12 
Hagyma tisztítás után 1,5 centis szeletekre vágni  8-10 perc tálcán, aztán 3-5 közvetlenül a grillen 
Paprika kimagozva, hámozva csíkokra vágni 8-10
Cukkini
hosszában 1,5 centis szeletekre vágni
- 5-6
Krumpli 3 centi vastagra felvágni
10 (aztán fóliába csomagolás)
20

Ismerjen meg további grillpraktikákat!

Vote it up
337
Tetszett?Szavazzon rá!