Hozzávalók 1 kapcsos sütőformához (26 cm)
75 dkg meggy • 1 citrom • 1 vaníliarúd • 12,5 dkg lágy vaj • 12,5 dkg barna cukor • 1 csipet só • 3 nagy tojás • 20 dkg BL112-es búzaliszt • késhegynyi sütőpor • zsiradék a sütőformához • porcukor a beszóráshoz
Elkészítés
1. Megmossuk és kimagozzuk a meggyet. A citromot is megtisztítjuk, megtöröljük és a felének a héját lereszeljük. Utána félbevágjuk és mindkét felét kifacsarjuk.
2. A vaníliarudat éles késsel hosszában felhasítjuk, és kikaparjuk a belsejét. A sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3-as fokozat) előmelegítjük.
3. A vajat, a cukrot, a vaníliát, a sót, valamint a citrom héját és levét egy tálban habosra kikavarjuk. Utána a tojásokat egyenként hozzákeverjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd rászitáljuk a keverékre, végül az egészet összegyúrjuk.
4. Kikenjük a sütőformát. Elsimítjuk benne a tésztát, és ráterítjük a meggyet. Körülbelül 50 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből. Az első 10 percben a formában pihentetjük, ezután süteményesrácsra tesszük, teljesen kihűtjük, és végül porcukorral meghintjük.
Hozzászólás