Meglepő tények a zöld teáról

Valóságos csodaital, hiszen egyes rákos betegségektől kezdve a pattanásokig sok minden ellen véd

Előzze meg a rákos betegségeket
Bár a zöld tea rákmegelőző tulajdonsága még viszonylag új felfedezés, máris sikerült figyelemre méltó eredményeket elérni. A szakértők szerint a zöld tea polifenoltartalmának köszönhetően képes elpusztítani a rákos sejteket, illetve megállítani a kialakulásukat.

Egy kutatás során a részt vevő 472 emlőrákos nő közül azok betegsége súlyosbodott a legkevésbé, akik a legtöbb zöld teát itták. Jelentősen csökkent továbbá a kutatók szerint annak az esélye, hogy a rák elleni kezelés után a rák kiújuljon, ha a kutatásban részt vevő emlőrákos nők már a betegség korai szakaszában napi 5 csésze zöld teát elfogyasztottak.

Az Iowa Women’s Health egészségügyi tájékoztatóközpont felmérése szerint a megvizsgált 35 ezer nő közül a napi legalább 2 csésze zöld teát elfogyasztóknál 30 százalékkal kisebb volt a végbélrák kialakulásának az esélye, mint azoknál, akik ritkán ittak teát.

Egy kínai kutatás során azt mutatták ki, hogy a napi legalább 3 csésze zöld teát ivó férfiak esetében 70 százalékkal csökkent a prosztatarák veszélye! Egy másik, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet által támogatott vizsgálat során a részt vevő 79 prosztatarákos férfi egyik csoportja napi 6 csésze zöld teát ivott, míg másik részük napi 6 pohár vizet. Az eredmény: 3-6 héttel később a prosztataspecifikus antigén, a betegség súlyosságát jelző fehérje szintje alacsonyabb volt a zöld teát ivó férfiak szervezetében. A gyulladást jelző és a rák növekedésével is összefüggésben lévő nf-kappaB szintje ugyancsak a zöld teát fogyasztók sejtjeiben volt az alacsonyabb.

Egy laboratóriumi kutatás során tizedannyi tumor alakult ki azoknak az állatoknak a szervezetében, amelyek zöld teát kaptak – szemben a vizet kapó egyedekkel. A tea EGCC-tartalmának köszönhetően blokkolja a rákos sejtek fejlődéséhez elengedhetetlen urokináz nevű enzim termelésétét. Az EGCC nevű vegyület továbbá serkenti a rákos sejtekben az apoptózis, tehát a programozott sejthalál folyamatát is.

Erősítse a szívét
A zöld teában jelentős mennyiségű flavonoid található. A flavonoidok az antioxidánsok egy olyan csoportja, amely az LDL-koleszterin oxidálódásának a gátlásával, és így a vérrögképződés megelőzésével, az érfal védelmével segít a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Továbbá, a kutatások szerint a napi 1-2 csésze zöld teát fogyasztók esetében 46 százalékkal kisebb az artériaszűkület kialakulásának az esélye. Ha pedig ennél is több, napi 3 csészét fogyaszt valaki, az 43 százalékkal csökkentheti a szívroham és 70 százalékkal a halálos kimenetelű szívroham veszélyét, valamint megelőzhet egy esetleges második szívrohamot is. Egy 1900 beteget bevonó kutatás során a halálozás a napi legalább 2 csésze zöld teát fogyasztók között 44 százalékkal alacsonyabb volt a teát nem ivókkal szemben.

Csillapítsa az ízületi gyulladást
Napi 4 csésze zöld teával már enyhítheti az ízületi gyulladással járó fájdalmakat. A teában található vegyület, a kvercetin nevű antioxidáns erős gyulladáscsökkentő hatású. A Case Western Reserve Egyetemen végezték el azt a kíséretet, amely során egerek egy csoportjának adtak 4 csésze teának megfelelő mennyiségű zöld teát, majd ezt követően egy olyan hatóanyagot, amelynek hatására normális esetben reumás gyulladás alakul ki a szervezetben. A zöld teát ivó egerek azonban erre sokkal kevésbé voltak hajlamosak, szemben az egerek azon csoportjával, amely csak sima vizet kapott. Az Iowa Women’s Health Study szerint akár 60 százalékkal is kisebb lehet a zöld teát fogyasztó nők szervezetében a reumás ízületi gyulladás kockázata, mint a teát nem fogyasztó társaikéban. Egyéb kutatások azt mutatták ki, hogy a teában megtalálható polifenolok ugyancsak antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak, és így fokozzák az ízületi gyulladáshoz vezető immunreakciót.

Serkentse az agyműködését
Holland kutatók bizonyították be egy újabb kutatás során, hogy a zöld teában található két összetevő, az L-teanin és a koffein képes a koncentráció és az éberség jelentős serkentésére. Ennek ellenére a tea, szemben a többi serkentő itallal, nem okoz idegességet, szorongást – ez annak köszönhető, hogy kisebb a koffeintartalma, mint az egyéb teákban és a kávéban. Egy, az American Journal of Clinical Nutrition című orvosi szaklapban megjelent vizsgálat szerint az 55 évesnél idősebb résztvevők között már napi 1 csésze zöld tea is 38 százalékkal csökkentette a szellemi leépülés kockázatát; egy második csésze ezt a számot 54 százalékra emelte.

Pattanások ellen is hatékony
A Miami Egyetem kutatásán sikerült megállapítani, hogy a zöld tea antimikrobás és antioxidáns összetevői révén, 6 héten át napi kétszer az érintett felületen alkalmazva, már kis adagban is képes az enyhén, illetve mérsékelten pattanásos bőr serkenéseinek kétharmadát eltüntetni. Próbálja ki: főzzön le egy csésze zöld teát, várja meg, míg kihűl, majd használja arctisztítóként; ha különösen rossz a helyzet, a már kihűlt teafiltert közvetlenül is alkalmazhatja a bőrön. Az olajos bőrt ajánlott zöld tea és borsmentatea keverékével tisztítani, a gyulladt bőrt pedig kamillateával kiegészített zöld teával nyugtathatja meg.

Húgyúti fertőzés ellen
Napi 2-3 csésze zöld tea segíthet a húgyúti fertőzés leküzdésében. A teában található antioxidánsok egy kutatás szerint gátolhatják a hólyaghurutot. A fertőzés megelőzésében is hatékony a zöld tea: kutatások szerint fogyasztóit 40 százalékkal kevésbé érinti a betegség, mint azokat, akik egyáltalán nem isszák.

Allergia enyhítésére
A zöld tea különösen gazdag flavonoidokban, a gyulladások ellen védelmet nyújtó növényi vegyületekben. Ha allergiás, igyon meg napi több csésze zöld teát is, ez enyhítheti az orrmelléküregek gyulladását.

Duzzadt szemkörnyék kezelésére
Egyes gyógynövényszakértők szerint a zöld teás borogatás a monokli gyógyulását is gyorsítja; ha azonban a szem környéki duzzadást szeretné enyhíteni, 1-1 nedves teafiltert helyezzen a fáradt, duzzadt szemre, és dőljön le 15-20 percre, míg a tea kifejti nyugtató, frissítő hatását.

Az asztma tüneteinek enyhítésére
A zöld teában található antioxidáns, a már említett kvercetin a kutatások szerint gátolja az allergiás reakcióban közrejátszó sejtekből, a hisztiocitákból kilépő gyulladáskeltő anyagokat – hasonlóan egyes asztma elleni gyógyszerek hatásaihoz. Napi 2 csésze zöld tea fogyasztása talán segíthet enyhíteni az asztmás tüneteket.

Elég az idegeskedésből!
Mivel a zöld teának kisebb a koffeintartalma, mint az egyéb típusú teákénak, így akár napi 5 csészével is megihat – ez a mennyiség a japán Tohoku Egyetem doktori iskolájában végzett kutatás szerint már hatékony stresszoldó volt. A kutatás során nem azonosították, pontosan melyik összetevőnek köszönhető ez a hatás. Az állatkísérletek alapján viszont talán az EGCC nevű vegyület az, amely nyugtató és altató tulajdonsága révén gátolja a szervezetben a stresszt okozó anyagok termelését.

Kiugróan gazdag antioxidánsokban
A Tufts Egyetem kutatói vetették össze 22 zöldség és gyümölcs, illetve a fekete és a zöld tea esetében az oxigéntartalmú szabadgyök-elnyelő kapacitást mérő, azaz antioxidáns kapacitást jelző ORAC paramétert. Az eredmény szerint az 5 percig főzött zöld tea e téren még a szuperételnek címkézett gyümölcsöket is lekörözte! Ráadásul a teák közül a zöld tea tartalmazza a legtöbb EGCC nevű katechint, amely védi a sejtek DNS-ét a rákot okozó hatásoktól. Az antioxidánsok elengedhetetlenek a véráramban előforduló szabad gyökök semlegesítéséhez, mielőtt még azok károsítanák a sejteket és különböző betegségeket okoznának. Valószínűleg emiatt hangsúlyozzák sokan a zöld tea jelentőségét, ha a rákos betegségek megelőzéséről van szó.

Vote it up
362
Tetszett?Szavazzon rá!