Megoldások nagylánybajokra

Nehéz időszak a pubertás a lányok életében – és így az anyjukéban is. Megpróbálunk segíteni

Jaj, a pubertás! Emlékszik a kedélyhullámzásra, azokra a pecsétekre, az első vérzésére? Újra átéli ezeket a változásokat, amikor leánya a kamaszkorba lép? Megkönnyíti számára az átmenetet, ha ő is tudja, hogy nyugodtan fordulhat önhöz segítségért. De miként bírhatja szóra gyermekét? Karyn Gordon torontói családterapeuta az alábbi javaslatokkal szolgál:

Menjen a problémák elébe
Előre beszéljen leányával a várható változásokról és arról, mit tehet a helyzet enyhítésére. – Fontos, hogy az édesanya elmondja leányainak: nincs miért szégyenkezniük – húzza alá Gordon. – Ez csodálatos időszak egy nő életében.

Terjessze ki saját komfortzónáját
A gyerekek észreveszik és kihasználják szüleik feszélyezettségét, tehát igyekezzen leplezni zavarát. Az ön édesanyja talán nem tárgyalt önnel a pubertásról, de ez nem ok arra, hogy ön ne vesse fel örvendetes témaként. – Ha képes ezekről a kérdésekről szólni, akkor szinte bármit meg tud beszélni – jegyzi meg Gordon.

Váljon biztos menedékké
– A leányának tudnia kell, hogy a mama nem ítélkezik, nem csúfolódik, nem kritizál – figyelmeztet Gordon. Soha ne nevesse ki a kérdéseit, ne piszkálódjon testi változásai miatt. Gondoskodjon arról, hogy megossza önnel kérdéseit, aggodalmait.

Felejtse el a nyaggatást
Nem akarja, hogy leánya kirekessze az életéből? Akkor ne nyüstölje olyan kényes kérdések miatt, mint az osztályzatok vagy a házimunka. A nyaggatás Gordon szerint egyszerűen hatástalan. Sőt rendszerint visszafelé sül el. Inkább helyezzen kilátásba jutalmakat, és tisztázza a következményeket.

Engedjen némi mozgásteret leányának
Természetes, ha szeretne a segítségére sietni, amikor látja, hogy érzelmi zavarokkal küzd. De hallgasson Gordonra: – Az erőltetés falat emel. – Ne próbáljon nyomást gyakorolni rá, hogy beszéljen a fiújáról vagy a barátnőjével lezajlott összetűzéséről. Csak éreztesse vele, hogy számíthat önre; majd megnyílik, ha eljön az ideje.

Vote it up
367
Tetszett?Szavazzon rá!